Olet täällä

Osallistu keskusteluun kohtuullisesta kulutuksesta ja hiilijalanjäljestä. Twitter-chat 23.10.2020 klo 13. #kohtuukulutus

Kohtuullisesta kulutuksesta ja hiilijalanjäljestä keskustellaan Marttaliiton ja Takuusäätiön järjestämässä Twitter-chatissa perjantaina 23.10. klo 13–14

Keskustelun pohjana ovat Marttaliiton ja Takuusäätiön tuottamat infograafit kohtuullisesta kulutuksesta ja elämisen hiilijalanjäljestä.

Chatin teemoja pohjustavia blogikirjoituksia julkaistaan lokakuun aikana Takuusäätiön blogissa ja Marttaliiton Kestävä arki -blogissa.

Näin osallistut chattiin: 

 • Marttaliitto twiittaa keskustelun kysymykset yksi kerrallaan tililtä @Marttaliitto. 
 • Alta löytyvät kysymykset toimivat keskustelun runkona. Voit valmistautua chattiin etukäteen esimerkiksi hahmottelemalla vastauksiasi valmiiksi. 
 • Twiittaa vastauksesi omalta tililtäsi näin: 
  • Liitä twiitin alkuun, mihin kysymykseen tai ketjuun haluat kommentoida, esimerkiksi V1: V = vastaus, K = kysymys 
  • Lisää twiittisi loppuun aihetunniste #kohtuukulutus 
  • Twiittaa vastaus kerrallaan, kun @Marttaliitto on twiitannut kysymyksen. 
  • Kommentoi vapaasti muiden twiittejä. 

Keskustelua käydään seuraavien kysymysten avulla: 

K1 Kohtuullisen kulutuksen viitebudjettien perusteella lasketut hiilijalanjäljet ovat selkeästi pienempiä kuin ns. keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki. Mistä tämä kertoo?  

K2 Mitä keinoja tulisi ottaa käyttöön kulutuksen kohtuullistamiseksi? 

K3 Ylimmän tulodesiilin hiilijalanjälki on melkein kolme kertaa suurempi kuin alimman. Eniten eroa on liikenteen ja erilaisten tavaroiden ja palvelujen kulutuksen päästöissä. Miten tätä tietoa voidaan hyödyntää reilussa siirtymässä hiilineutraalisuuteen?  

K4 Yksilön valintojen ohella on muutettava yhteiskunnan rakenteita ja esimerkiksi yritysten toimintaa vähähiilisemmäksi. Mitä keinoja kuluttajalla on vaikuttaa yhteiskunnan rakenteisiin tai yritysten toimintaan?  

K5 Elämme maailmassa, jossa mm. mainonta ja sosiaalinen paine ajaa monet meistä kuluttamaan yli varojemme ja maapallon kantokyvyn. Millainen rooli yrityksillä ja yritysvastuulla voisi olla kohtuullisemman kulutuksen edistämisessä?  

Tervetuloa keskustelemaan!  

Mitä: Twitterissä käytävä keskustelu, jota isännöi Marttaliitto ja Takuusäätiö 

Missä: Twitterissä @Marttaliitto, #kohtuukulutus 

Milloin: Perjantaina 23.10.2020 klo 13–14. 

Kenelle: Kaikille avoin, toivomme erityisesti asiantuntijoita mukaan