Olet täällä

Oma koti kullan kallis!

Miten ihanaa onkaan tulla kotiin työpäivän jälkeen. Naapuri heilauttaa iloisesti kättä. Koira odottaa häntä heiluen oven suussa. Raivaat kengät pois oven edestä, jotta pääset sisään. Lapset huikkaa, ”mitä ruokaa – hirveä nälkä!” Alkaa toisenlainen kiire. Ruuanlaitto, harrastukset, kauppareissut ja milloin mitäkin.

Tällaista tämä on: perusarkea, tuttua ja turvallista, niin kuin monella meistä. Asumme sitten yksin, kaksin, lasten tai vain koiran kanssa. On elämän tuomia mutkia ja kynnyksiä, jotka pystymme kuitenkin itse suoristamaan tai ylittämään. Voimme myös tehdä pitkälle valintoja siihen, miten ja missä me asumme.

Kaikkeen ei kuitenkaan voi varautua ja elämä voi yllättää. Mitä jos istahtaisit sohvalle ja kuvittelisit itsellesi ihan toisenlaisen elämän. 

Tulet kotiin. Naapurit tappelevat kovaäänisesti seinän takana. Teini odottaa ruokaa, eikä jääkapista löydy mitään. Istahdat sohvalle. Olet väsynyt. Et jaksa enää miettiä, mitä ruokaa saa aikaan makaronista. Puhelin soi. Opettaja soittaa päivän tapahtumista.  Lapsesi on tapellut. Et jaksa selitellä. Käyt läpi postia ja löydät mainosten välistä kirjeen. Sydämesi hypähtää. Olet saanut perintäkirjeen, jossa sinulta vaaditaan maksamatonta vuokraa. Sinulla ei ole rahaa. Et halunnut tällaista elämää. Kaikki vaan tapahtui asia kerrallaan. Taloudelliset vaikeudet ajoivat sinut erilleen puolisostasi. Maksuhäiriömerkintä hankaloitti asunnon löytämistä ja jouduit muuttamaan kiireellisesti liian kalliiseen asuntoon. Et voinut mitään myöskään sille, että loukkasit jalkasi. Jouduit sairauslomalle, eikä määräaikaista työsuhdettasi enää jatkettu. Päivärahapäätöksen saaminen kesti ja laskupino kasvoi. Koirakin oli vietävä eläinlääkäriin.  Et vain tiennyt, että sinun olisi pitänyt soittaa oikeaan paikkaa, oikeaan numeroon, oikeaan aikaan ja lähettää oikeat tositteet oikeassa muodossa tiettyyn aikaan.  

Tämä ei ollut kenenkään asiakkaan tarina, mutta voisi hyvin olla, sillä monelle perusarki on kamppailua maksujen kanssa sekä avun etsimistä ja hakemista eri tahoilta. Jos maksettavana on paljon velkaa tai laskuja, niin on monia, jotka jättävät vuokran maksamatta, sillä se on iso raha irrottaa muiden menojen kattamiseen. Tämä ei ole hyvä, sillä periaatteessa häätötoimet voidaan aloittaa jo yhden kuukauden vuokravuokrarästin vuoksi. Toki käytännössä näin käy vasta useamman kuukauden rästin jälkeen.

Valitettavan usein apua haetaan liian myöhään. Usein havahdutaan vasta siinä vaiheessa, kun häätötoimenpiteet ovat alkaneet ja rahat pitäisi olla huomenna kasassa. Takuusäätiö ohjeistaakin aina asiakkaitaan maksamaan ensisijaisesti asumisen menot, sillä vuokravelkaa ei saisi tulla. Pienituloiselle kuukauden vuokravelka voi olla iso taakka ja se voi tuoda tullessaan monta muuta mutkaa elämään.

Takuusäätiön pienlainaa haetaan usein asumisiin liittyviin menoihin kuten takuuvuokraan, muuttokuluihin ja kodin hankintoihin. Lainaa haetaan myös vuokravelkojen maksamiseen. ”Auttakaa minua, olette viimeinen toivoni. Haluan säilyttää kotini.” Pienlainamme voidaan myöntää yksittäisiin vuokrarästeihin. Tällöin asiakkaan taloudellinen tilanne kartoitetaan tarkkaan. Laina voidaan myöntää, jos lainan ehdot täyttyvät ja lainalla saadaan aikaan kestävä ratkaisu.  Laina ei ole ratkaisu, jos tulot eivät riitä ensi kuussakaan vuokraan.

Asiakkaiden elämä on usein pirstaleista ja niin valitettavasti on myös avun hakeminen ja saaminen. Asuminen ja taloudenhallinta kulkevat käsi kädessä. Tämä näkyy siten, että ongelmat taloudenhallinnassa johtavat helposti ongelmiin asumisessa. Molempien ennaltaehkäisy edellyttää monialaista yhteistyötä. Sosiaalitoimi, Kela ja seurakunnat ovat tuttuja yhteistyökumppaneita Takuusäätiön pienlainatoiminnassa.

Vuokra-asukkaiden talousongelmien ehkäiseminen -kokeiluhankkeessa (ASTA) Takuusäätiö, kaupungit, vuokrataloyhtiöt sekä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA tekevät yhteistyötä vuokra-asukkaiden velkaongelmien, häätöjen ja asunnottomuuden ehkäisemiseksi.

Tärkeää on, että raha-asiat otetaan puheeksi. Sinun ei tarvitse olla raha tai velka-asioiden asiantuntija, ihan tavalliset taidot riittävät. Jos juuri sinä otat asian puheeksi, voi se olla asiakkaalle ensi sijaisen tärkeää ja se voi ennaltaehkäistä talousasioiden kärjistymisen.

Pysyvä koti ja taloudellinen tasapaino tuovat elämään vakautta ja turvaa, eikä se ole aina itsestään selvyys.

 

Virpi Muilu

 

 

 

Virpi Muilu, talousasiantuntija, Takuusäätiö

Virpi Muilu, Takuusäätiö