Olet täällä

Nuorille opetettava arjen talouslukutaitoja

Laskin

Keskustelin äskettäin lähipiiriini kuuluvan yhdeksäsluokkalaisen kanssa hänen opinnoistaan. Syksyllä yhteiskuntaopin opetuksen yhteydessä oli alkanut myös taloustaitojen opintokokonaisuus.

Poika kertoi opetuksen kestäneen viisi viikkoa ja keskittyneen koko ajan sijoitustoimintaan. ”Ihan kiinnostavaa”, totesi poika, mutta ihmetteli samalla sitä, että tippaakaan ei keskusteltu siitä, mistä sijoitettavaa rahaa saisi.

Valitettavasti kuulen samaa viestiä eri puolilta Suomea lähes viikoittain. Sijoittamisosaamisessa on Suomessa epäilemättä vielä paljon lisättävää ja opetettavaa. Valitettavasti oppi ei kuitenkaan pitkälle kanna, jos ihmiset eivät onnistu keräämään mitään sijoitettavaa.

Kuulen samaa viestiä toistuvasti keskustellessani varhaisaikuisten kanssa työtä tekevien ammattilaisten kanssa. Monen nuoren ymmärrys arjen talousrealiteeteista valkenee vasta muutaman vuoden mittaisessa käytännön harjoittelussa, kun nuori muuttaa pois kotoa. Vasta silloin monelle selviää, paljonko palkkaa on odotettavissa ja mitä kaikkea sillä pitää maksaa.

Valitettavan usein nämä arjen talouden lait selviävät kantapään kautta. Tämä näkyy muun muassa siinä, että velkomustuomioiden perusteella kaikkein tyypillisin talousongelmainen on 25–34-vuotias mies.

Kuten syksyllä talouden Nobel-palkinnolla palkittu Richard Thaler on osoittanut, on taloutta koskevan tiedon muuttuminen järkeviksi arjen valinnoiksi erittäin vaikeaa. Vielä vaikeampaa se on, jos pohjatiedot ovat olemattomat.

Koska tietoja on kohtalaisen helppo lisätä, tulisi nuorille annettavaa talousopetusta suunnata mahdollisimman nopeasti myös arjen talousrealiteettien ja talouslukutaitojen opettamiseen. Tähän tarvitaan opetusmateriaaleja ja kiinnostavia välineitä, joita muun muassa järjestöt ja viranomaiset ovat onneksi kehittäneet paljon muutaman viime vuoden aikana.

Ja ennen kaikkea siihen tarvitaan näkemystä ja tahtoa. Jos tässä työssä onnistutaan, niin sitten riittää toivottavasti sijoitettavaakin.

 

Juha Pantzar

 

 

Juha A. Pantzar, toimitusjohtaja, Takuusäätiö

Juha A. Pantzar, Takuusäätiö