Olet täällä

Nuori ja talous, mahdoton yhtälö?

Hei sinä nuorisoalan ammattilainen! Kuulostavatko seuraavat lauseet tutuilta?

”Nuorille on vaikea puhua raha-asioista.”

”Talousasiat kiinnostavat nuoria mutta kiinnostus ei muutu käytännöksi.”

”Trendien aallonharjalla pysyminen vaatii rahaa ja sitä on nuoren helppo saada pikavippien ja kulutusluottojen avulla.”

”Nuoren fokus on nykyhetkessä tulevaisuuden sijaan.”

”Säästämisen tai taloudellisen varautumisen arvostus on nollassa.”

Me Takuusäätiön ja Marttaliiton yhteisessä Rahat riittää! -hankkeessa tunnistamme nämä ongelmat. Hankkeemme ydintehtävä on ennaltaehkäisyssä ja siksi sen toiseksi kohderyhmäksi ovat valikoituneet itsenäistyvät, omaan kotiin muuttavat nuoret. Eivät siis ne nuoret, joilla talous rakentuu vielä viikkorahan varaan eivätkä ne, jotka ovat ehtineet jo haalia itselleen liudan ongelmia muutaman oman talouden aallokoilla vietetyn vuoden aikana. Vaan juuri ne otollisessa iässä olevat.

Mitä me siis teemme? Tuotamme paljon ja monipuolisesti erilaista, kohderyhmämme tarkkaan tutkimiseen pohjautuvaa talousneuvonnan materiaalia ja menetelmiä. Emmekä nyt puhu PowerPoint-esityksistä. Materiaalejamme ja menetelmiämme hyödyntävässä neuvonnassa osallistuva nuori pääsee olemaan aktiivinen, omia aivojaan käyttävä toimija. Sen sijaan, että sanoisimme ”Tee näin”, materiaalituotantomme punaisena lankana ja perusajatuksena on saada nuori pohtimaan ”Miksi teen näin?” Vaikka talousosaaminen kantaa pitkälle tulevaisuuteen, on neuvonnasta saatu osaaminen helposti sovellettavissa nuoren omaan elämään tässä ja nyt.

Neuvontamateriaalimme pilotoidaan seitsemässä marttapiirissä ympäri Suomen. Kokeilemme erilaisia tapoja ja materiaaleja erilaisille kohderyhmille ja hiomme raakileista timantteja myös sinun käyttöösi. Meille keskeinen ajatus on myös nuoren saaman talousosaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen esimerkiksi osaksi opintoja. Materiaaliemme ja niiden pilotoinnin pohjalta syntyy kattava, monipuolinen ja erilaisille kohderyhmille skaalattavissa oleva paketti, jonka hyödyistä myös sinä pääset omassa työssäsi tulevaisuudessa nauttimaan. Kuulemme mielellämme jo tässä vaiheessa siitä, millaisia toiveita juuri sinulla ja muilla nuorisoalan rautaisilla ammattilaisilla on nuorten ennaltaehkäisevän talousneuvonnan suhteen.

TV-Shopin legendaarisin sanoin: Eikä tässä vielä kaikki! Olemme mukana Turun Logomossa 27.-28.3. järjestettävässä NUORI2019 – valtakunnalliset nuorisotyön päivät -tapahtumassa kolmen muun Marttaliiton hankkeen kanssa. Tule käymään messuosastollamme, nauti annos tuorepuuroa ja jutellaan lisää siitä, miten voimme yhdessä edistää nuorten talousosaamista.

 

 

 

Erkki Ukkola, Rahat riittää -hankekoordinaattori, Marttaliitto ry

PS Jos et pääse moikkaamaan meitä Turkuun, voit lukea meistä lisää joko Takuusäätiön tai Marttaliiton nettisivuilta

Erkki Ukkola, Marttaliitto