Olet täällä

Velaton ja pian puhtaat luottotiedot omaava

Olen 34-vuotias kahden lapsen äiti Helsingistä ja menetin luottotietoni jo vuonna 1999. Olin opiskeleva yksinhuoltajaäiti, enkä saanut toimeentulotukea opiskelijastatukseni vuoksi ilman, että nostin koko ajan samalla opintolainaa.

Puhelimeni varastettiin, ja ulkomaalainen varas puhui puhelinliittymälleni satojen eurojen edestä laskua, jota minulla ei ollut varaa maksaa. Talouteni oli usein niin tiukoilla, että en voinut harkitakaan tuollaisen lisäerän maksamista. Rahaa oli käytössä muutama satanen kuussa sekä itseni että lapsieni ruokkimiseen, lääkärikuluihin, vaatteisiin, koulukirjoihin yms. Elin jatkuvassa stressissä ja huolessa siitä, mitä söisimme seuraavana päivänä. Vanhemmillani olisi ollut mahdollisuus auttaa minua maksamalla tuo lasku pois, mutta he eivät halunneet auttaa ja sain maksuhäiriömerkinnän. Tuon tapahtuman jälkeen talouteni repsahti ja jätin maksamatta useita velkoja, myös kaikki perintätoimistojen velat.

Elin jatkuvassa stressissä ja huolessa siitä, mitä söisimme seuraavana päivänä.

Maksuhäiriömerkintä kummittelee yhä vuoden 2012 maaliskuuhun saakka tiedoissani. Huolimatta loistavasta koulutuksestani ja vakituisesta ok-palkkaisesta työstäni, en voi saada parhaita työpaikkoja taloushallinnon alalta, jossa työskentelen, puhelinliittymää, nettiliittymää (edes ilmaista huoneiston vuokrasuhteeseen kuuluvaa liittymää), kulutusluottoja, luottokorttia, vakuutuksia jne. Joskus vain mietin, miten paljon helpompaa kaikki olisi ollut, jos tuota varkautta ei ikinä olisi sattunut tai jos vanhempani olisivat olleet halukkaita tukemaan minua ja lapsiani tuon pienen summan verran.

Omille lapsilleni olen sanonut, että ikinä ei saa jättää laskuja maksamatta vaan aina pitää suunnitella talous huolella etukäteen. Kirjanpitoahan se loppujenlopuksi on, listataan kuukauden tulot ja menot ja katsotaan, mitä jää jäljelle, kun varataan hieman rahaa odottamattomiin kuluihinkin.

Onneksi tällä hetkellä pystyn jopa säästämään rahaa kuukausittain siten, että käymme kerran vuodessa perheen kanssa kaukomatkalla, lapset pääsevät harrastusleireille ja saavat kuukausirahaa, huolimatta siitä, ettei lasten isä osallistu elatukseen. Olen ollut myös onnekas löytäessäni itselleni uuden puolison, joka maksaa puolet kuluista. Yksin olisin vieläkin maksusuunnitelmani parissa.
 
Koomisinta koko jutussa on se, että olen koko ajan tehnyt työkseni myös perintää ja laittanut ihmisiä ulosottoon sekä perintään. Työssäni olen mielestäni onnistunutkin aina kollegojani paremmin johtuen empatiasta velallista kohtaan, ja uskosta maksusuunnitelmien pitävyyteen.
 
Kuukauden kuluttua olen puhtaan luottotietorekisterin omaava ihminen, ja sitä aion juhlistaa kyllä kunnolla!
 
Nimim. 13 vuotta maksuhäiriömerkintä, yhden virheen vuoksi