Olet täällä

Näin aloitat rahan säästämisen

Säästäminen on vaikeaa. Säästäminen on tylsää. En minä osaa säästää. Kaikki rahat vaan menee johonkin. Joka paikka on niin täynnä hyviä alennuksia ja houkutuksia.

Kuulostaako tutulta?

On paljon syitä, miksi tuntuu, että säästöön ei jää mitään. Mutta jos joskus haluat ostaa oman kodin, käydä lomamatkalla tai jäädä eläkkeelle huoletta, on pakko opetella, miten rahaa saa myös säästöön. Jos ajattelet, että voit lykätä säästämistä myöhemmälle iälle, kannattaa tutustua korkoa korolle ilmiöön. On paljon kannattavampaa ja helpompaa säästää vähän nyt kuin paljon myöhemmin.

Aivojamme ei valitettavasti ole rakennettu täydellisiksi rahansäästökoneiksi, mutta onneksi on olemassa niksejä, miten säästämisestä voi tehdä helpompaa ja palkitsevampaa. Tässä viisi oppia.

1. Aseta itsellesi säästötavoite

Kun olemme Takuusäätiössä kysyneet nuorilta, mikä auttaa säästämään, on nuorten vastaus usein oma, selkeä säästötavoite. Mistä sinä haaveilet? Haluatko lomalle, säästää omaan asuntoon vai säästää varakassaa pahan päivän varalle? Aseta tavoite ja mieti mielessäsi, miltä sinusta tuntuu, kun olet päässyt tavoitteeseen? Ota tavoitteesta kuva ja aseta se puhelimen taustakuvaksi tai jääkaapin oveen. Mieti myös mikä auttaa sinua pääsemään tavoitteeseen ja toisaalta, mikä voi estää sinua pääsemästä tavoitteeseen. Nämäkin voi kirjata muistiin.

2. Avaa tavoitteellesi erillinen säästötili

Avaa erillinen säästötili, johon sinulla ei ole pankkikorttia. Avaa tili vielä mielellään eri pankkiin, missä oma käyttötilisi on. Kun tili on eri pankissa ja sinulla ei ole tilille pankkikorttia, on säästöihin kajoaminen paljon vaikeampaa.

3. Älä luota itseesi, vaan automatisoi säästäminen

Ajattelitko, että katsoisit tililtä kuukauden lopussa, jos rahaa jäisi yli ja laittaisit sen säästöön? Olet ehkä huomannut, ettei se monesti toimi. Kun sinulla on erillinen säästötili, kannattaa säästämisestä tehdä automaattista. Aseta verkkopankissasi automaattinen maksu säästötilille kerran viikossa tai kuukaudessa. Tärkeää on, että säästöön menevä summa on sellainen, joka on tällä hetkellä sinulle mahdollinen. Jos laitat säästöihin liian suuren summan ja joudut jatkuvasti kajoamaan säästöihisi, tuntuu säästäminen nopeasti epäonnistuneelta. Aloita mieluummin 20 eurolla kuukaudessa, jos se tuntuu sopivammalta. Kun raha siirtyy säästöön automaattisesti, et pian edes osaa haikailla rahojesi perään.

Olet saattanut huomata, että myös erilaisten palveluiden tarjoajat tietävät tämän automaattisuuden mahtavuuden. Kortiltasi saattaa kuukausittain mennä useita erilaisia maksuja lähes huomaamatta. Jotta pysyt kärryillä siitä, minne kaikkialle rahaa menee, seuraa menojasi vaikkapa Pennon avulla. Saatat yllättyä kuinka paljon erilaiset lehtitilaukset, Spotify, maksu-tv kanavat ja muut palvelut maksavat kuukaudessa. Menoja seuraamalla voit löytää yllättäviä säästökohteita.

4. Testaa vain käteisen käyttöä viikon ajan

Nosta viikon alussa sen verran rahaa, kun ajattelet tulevalla viikolla käyttää. On tutkittu, että maksaminen käteisellä on meille kivuliaampaa ja siksi käteisellä maksaessa tuhlaamme yleensä vähemmän. Vielä parempi on, jos raha on isoina seteleinä. 50 euron setelin pois antaminen tuntuu paljon pahemmalta kuin saman maksun kortilla höylääminen. Kannattaa kokeilla.

5. Tee säästämisestä itsellesi peli

Pelaaminen monesti toimii, koska aivomme himoitsevat meille luvattua palkintoa. Helppo tapa tehdä säästämisestä itselle peli on asettaa seuraavan kolmen kuukauden ajalle säästötavoite ja luvata itselle palkinto tavoitteen saavuttamisesta. Kun saat summan säästettyä, palkitse itsesi jollakin kivalla jutulla, vaikkapa kauan haluamallasi vaatteella tai kakkukahveilla.

Tee pelin tavoitteesta sellainen, että sinun on mahdollista voittaa peli, mutta ole myös tarpeeksi ankara itsellesi. Jos et saavuta pelisi tavoitetta kolmessa kuukaudessa, menetät suunnittelemasi kivan palkinnon. Uuden tason peliin tuo, jos haastat ystäväsi mukaan ja kerrot heille säästötavoitteestasi. Kun ystäväsi pelaavat mukana, on säästäminen hauskempaa. Lisäksi ääneen sanottu tavoite auttaa meitä häpeän pelossa tavoittelemaan voittoa entistä kiivaammin.

 

Onko sinulla lisää hyviä vinkkejä säästämisen helpottamiseksi? Tervetuloa juttelemaan Facebookin Hallitse rahojasi -ryhmään.

Sanna Apajalahti

 

 

 

Sanna Apajalahti, palvelumuotoilija, Rahat riittää -hanke, Takuusäätiö

 

 

 

 

 

 

Sanna Apajalahti, Takuusäätiö