Siirry sisältöön Siirry etusivulle

Kysy ja kuuntele

Rahavaikeudet eivät näy ulospäin. Häpeän ja leimaantumisen vuoksi asiasta puhuminen on vaikeaa, jopa mahdotonta. Rahavaikeuksia voi oppia huomaamaan ja niistä voi kysyä myös suoraan. Asiantuntija ei tarvitse olla, vaan kuuntelu ja empaattinen kohtaaminen riittää pitkälle.

Harkitse, ennen kun kommentoit raha-asioita työpaikalla, harrastuksissa, ystäväpiirissä, jopa perhepiirissä. Kauhistelu tai epäsuora arvostelu on loukkaavaa. Kuka tahansa voi olla rahavaikeuksissa.  Sitä ei voi päätellä esimerkiksi koulutuksesta, vaatetuksesta tai kodista. Toisinaan on mahdollista myös aavistaa, että jollakulla on rahavaikeuksia. Esimerkiksi, jos hän kieltäytyy asioista, jotka vaativat rahaa, vetäytyy seurasta tai näyttää keksivän tekosyitä

Aina kun on pitänyt keskustella, tulee joku asia mistä sanotaan, sekin on luuseri, kun ei osaa hoitaa asioitansa.

Voit kysyä suoraan, että onko sinulla rahahuolia? Jos hän kertoo niistä, uskalla kuunnella. Ole empaattinen eli yritä ymmärtää hänen kokemustaan ja asettua hänen asemaansa. Säälittely tai voivottelu ei auta ketään eteenpäin.

Sinulla ei tarvitse olla vastauksia tai ratkaisuja. Rahavaikeuksissa olevat ihmiset ovat usein miettineet ja etsineet ratkaisua tilanteeseensa pitkään. Kysy mitä hän on jo tehnyt tai yrittänyt. Tarjoa vasta sen jälkeen apuasi ja tukeasi. Hyväksi tarkoitetut neuvot voivat jopa loukata ja syyllistää, esimerkiksi talousneuvot. Rahavaikeuksissa olevat tietävät yleensä kaikki talousvinkit ja elävät pakostakin säästeliäästi.

Avun ja ratkaisujen hakeminen yksin ei ole aina helppoa. Hän on voinut kokea pettymyksiä tai kynnys avun hakemiseen on eri syistä liian korkea. Voit tukea avun hakemisessa.

En kehtaa edes soittaa takuusäätiöön vaan itken yksin täällä kotona ja mietin, miten selviän. Rohkeus ja itseluottamus on poissa.

Pelkäätkö, että koet velvollisuudeksi antaa rahaa tai, että toinen pyytää sinulta sitä? Rahavaikeuksissa olevat ihmiset haluavat useimmiten selviytyä itsenäisesti. Jos tarjoat taloudellista apua tai rahavaikeuksissa oleva pyytää sitä, mieti tarkkaan. Onko sinulla varaa ja miten se vaikuttaa väleihinne? Taloudellinen avustaminen voi jopa lykätä turhaan ongelman selvittämistä. Auta mieluummin löytämään ratkaisuja ja apua.

Usein vaikeinta on tukea hyvin läheistä ihmistä kuten perheenjäsentä tai ystävää. Takuusäätiön Läheisen opas auttaa sinua pohtimaan, miten voit tukea häntä ja pitää huolta myös itsestäsi.

Pidä yhteyttä ja kutsu mukaan. Rahavaikeuksissa olevat kertovat, ettei heitä pyydetä enää mukaan tapahtumiin ja yhteydenpito vähenee. Voi olla virkistävää miettiä samalla omiakin kulutus- ja ajanviettovalintojaan. Voisitteko tehdä sellaista, mikä ei vaadi aina rahaa?

Rahattomana ei voi lähteä muiden kanssa rientoihin. Kun joutuu usein kieltäytymään, loppuu myös pyytäminen.

Rahavaikeudet ovat vain yksi osa ihmisen elämää, raha ei määritä koko ihmistä. Hän on paljon muutakin, esimerkiksi perheenjäsen, työkaveri, hyvä tyyppi tai taitava käsistään. Kun tämä on mielessä, kohtaaminen ja häpeän murtaminen on helpompaa.

Takaisin ylös