Siirry sisältöön Siirry etusivulle

Auta eteenpäin

Rahavaikeuksiin löytyy apua, jos sitä vain osaa, jaksaa tai uskaltaa hakea. Toiset tarvitsevat myös muuta apua, esimerkiksi tukea jaksamiseen tai elämänkriiseihin. Tältä sivulta löydät auttavia tahoja, joihin voit ohjata rahavaikeuksissa olevaa ihmistä.

Velka-asioista, kuten maksuhäiriöistä, perinnästä tai velkajärjestelyistä kuulee usein virheellistä tietoa. Niistä myös pelotellaan turhaan.  Se, mitä joku muu on kokenut, ei välttämättä tapahdu itselle. Jokaisen tilanne on erilainen. Siksi kannattaa aina keskustella talous- ja velka-asioiden ammattilaisen kanssa. Aina voi löytyä uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia.

Neuvontaa ja tukea puhelimessa ja chatissa

Takuusäätiö neuvoo kaikenlaisissa maksu- ja velkaongelmissa. Huoli voi olla pieni tai suuri. Keskustelut ovat luottamuksellisia eikä nimeään tarvitse sanoa. Yhteyttä voi ottaa myös toisen puolesta.

  • Maksuton Velkalinja,  puh. 0800 98009 arkisin klo 10–14.
  • Kysy rahasta -chat,  ma-to klo 12.30–15.00 ja ke klo 17–19.

Oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnan chat-neuvonta on avoinna arkisin klo 10–12 ja torstaisin klo 15–17.

Yritys-Suomi Talousapu auttaa talous- ja maksuongelmissa olevia yrittäjiä. Neuvontaa saa arkisin klo 9-16  puh. 295 024 880 (pvm/mpm). Lue lisää Suomi.fi sivuilta.

Kasvokkaista talous- ja velkaneuvontaa

Oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvojalle voi varata tapaamisajan. Tapaamiseen voi ottaa mukaan tueksi toisen henkilön. Neuvoja auttaa selvittämään talous- ja velkatilannetta sekä löytämään ratkaisuja maksuvaikeuksiin. Lue lisää oikeusaputoimiston sivulta

Tietoa ja tukea netistä

Tietoa voi etsiä ensin myös verkosta. Takuusäätiön sivuilla on kerrottu

  • maksuhäiriömerkinnöistä, perinnästä, ulosotosta ja häädöstä
  • miten voi neuvotella velkojien kanssa
  • mitä muita keinoja on velkojen järjestelemiseksi
  • miten Takuusäätiö voi auttaa, jos on velkakierre tai pienen lainan tarvetta
  • miten voi selvitellä velkojaan sekä suunnitella ja seurata talouttaan.

Katso lisää Takuusäätiön sivuilta: Tietoa ja ratkaisuja, Itseapu sekä Palvelumme.

Vertaistukea

Muiden samassa tilanteessa olevien kanssa keskustelu voi olla voimauttavaa. Hallitse rahojasi -Facebook-ryhmä on Takuusäätiön ylläpitämä vertaistukiryhmä. Ihmiset keskustelevat siellä käytännönläheisesti arjen raha-asioista ja maksuvaikeuksista sekä tsemppaavat toisiaan.

Muuta apua

Rahavaikeudet voivat olla pitkäaikaisia tai elämässä on samaan aikaan muuta hankaluutta. Velkajärjestelyn saaminen yleensä kestää, työttömyys voi pitkittyä tai meneillään on ero. Silloin taloudellisen avun lisäksi voi olla tarpeen saada tukea myös jaksamiseen tai arjen sujumiseen.

Suomessa on lukuisia paikallisia ja valtakunnallisia auttavia tahoja, joista voi löytyä ammattilaisen apua tai vertaistukea. Katso niitä Takuusäätiön verkkosivuilta.

Toisinaan rahat tai voimat voivat loppua äkillisesti. Siltä varalta on hyvä tietää ainakin nämä:

  • Kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 ympäri vuorokauden. Lue lisää kriisiavusta Mieli ry:n sivuilta.
  • Ruoka-apu.fi:n sivuilla on ajantasaista tietoa erilaisten yhdistysten, seurakuntien ja kunnallisten toimijoiden tarjoamasta ruoka-avusta.
Takaisin ylös