Olet täällä

Miten auttaa omaan kotiin muuttavaa nuorta raha-asioissa? Kuusi vinkkiä vanhemmille

Monet perheet juhlivat tällä viikolla nuorten kanssa koulujen päättymistä ja valmistumista. Kesän jälkeen osalla nuorista on edessä muutto ensimmäiseen omaan kotiin.

Intoa ja iloa itsenäisen elämän aloittamisesta on toivottavasti ilmassa, mutta raha voi silti askarruttaa mieltä. Mitä vanhemmat tai muut lähellä olevat aikuiset voivat tehdä kesän aikana yhdessä nuoren kanssa, jotta arki omassa kodissa sujuu raha-asioiden osalta mahdollisimman hyvin?

1. Puhu arjen raha-asioista

Selvittäkää yhdessä, kuinka paljon omaan kotiin muuttava nuori saa tuloja ja mitä tukia esimerkiksi opiskelijan pitää hakea. Kelan sivuilta löytyy tietoa erilaisista etuuksista ja niiden hakemisesta. Osa Takuusäätiöön yhteyttä ottaneista nuorista kertoo, että he eivät ymmärtäneet arjen todellisia kuluja ja asunto, johon he muuttivat, oli liian kallis. Miettikää, mitä asuminen maksaa? Entä paljonko ruokaan ja muihin pakollisiin menoihin kuluu rahaa? Esimerkiksi tässä artikkelissa opiskelijat avaavat oma tulojaan ja menojaan. Mille ne kuulostavat?

2. Vinkkaa sovelluksista, joilla on helppo seurata taloutta

Viimeistään nyt on hyvä aika kirjautua maksuttomaan Pennoon, joka on helppo sovellus raha-asioiden seuraamiseen. Siellä voi kokeilla yhdessä nuoren kanssa, miten rahat riittävät esimerkiksi opiskelijan budjetilla. Tuloja ja menoja on helpompi hahmottaa, kun ne kirjaa ylös. Silloin näkee konkreettisesti, millaisen osan pakolliset menot vievät ja minkä verran muuhun kulutukseen jää rahaa. Myös Nuorisoasuntoliiton sivuilla on budjettilaskuri ja monilla pankeilla on sovelluksia oman talouden seurantaan. Niihinkin kannattaa tutustua.

3. Jaa arvokas salaisuus

Säästämisen salaisuus piilee siinä, että sen voi aloittaa pienelläkin summalla. Kannusta nuorta varautumaan, jotta elämän yllätyksistä on helpompi selvitä. Jos nuori saa valmistujaislahjaksi rahaa tai hänellä on kesätöitä, miettikää, minkä verran siitä voisi laittaa säästöön. Myös unelmat ovat tärkeä osa elämää. Puhukaa siitä, vaativatko ne säästämistä. Elämä on tässä ja nyt, mutta ”elät vain kerran” -asennetta ei kannata venyttää äärimmilleen arjen sujumisen kustannuksella. Ennemminkin sen voisi nähdä asenteena, jonka takia omasta elämästä ja raha-asioista kannattaa pitää hyvää huolta tänäänkin.

4. Kerro erilaisista lainosta

Lainamainoksilta on vaikea välttyä, sillä niitä on joka puolella: netissä, lehdissä ja katukuvassa. Juttele nuoren kanssa lainakokemuksistasi ja siitä, mitä lainojen takaisinmaksu vaatii. Kiperässä tilanteessa nopea ja helppo lainaraha voi tuntua hyvälle vaihtoehdolle, mutta kalliilla pikalainalla ei kannata ratkaista rahahuolia. Jos lainaa ei pysty maksamaan takaisin, voi se viedä velkakierteeseen, josta on vaikea päästä pois. Lainan ottaminen ei kuitenkaan ole kaikissa tilanteissa paha asia. Esimerkiksi monella opiskelijalla on edessään opintolainan hakeminen. Lisäksi Takuusäätiöstä voi hakea edullisen pienlainan muun muassa takuuvuokraan tai muuttokuluihin. Myös kunnat myöntävät sosiaalisia lainoja samoihin tarkoituksiin.

5. Kannusta elämään omannäköistä elämää

Itsenäistyvän nuoren elämässä on edessä monia valintoja, jolloin on mietittävä, mikä minulle on tärkeää ja millaista elämää haluan elää. Esikuvien sekä muiden aikuisten tulot ja kulutusmahdollisuudet ovat todennäköisesti toisenlaisia kuin omaa elämäänsä aloittavalla nuorella. Esimerkiksi opiskelijan budjetilla voi olla pakko karsia kulutusta, jotta rahat riittävät arjen menoihin. Ensimmäiseen kotiin ei tarvitse ostaa kaikkea uutena, eikä kaikkea tarvitse hankkia kerralla. Löytyisikö vanhemmilta, sukulaisilta, netin kierrätyspalstoilta tai kirppareilta kivoja asioita uuteen kotiin? Etsikää ja kyselkää yhdessä.

6. Tarjoa tukea

Ole kiinnostunut ja valmis kuuntelemaan, kun omaan kotiin muuttanut nuori kertoo arjestaan. Kysele säännöllisesti, miten raha-asiat sujuvat. Tue nuorta avun hakemisessa, jos kaikki ei suju ilman ongelmia. Pienissäkin rahahuolissa nuori, vanhemmat tai muut läheiset voivat ottaa yhteyttä maksuttomaan Kysy rahasta -chatiin tai Velkalinjaan. Kun huoliin tarttuu nopeasti, ne eivät pääse paisumaan ongelmiksi, joiden ratkaiseminen vie pidemmän ajan. Ongelmiinkin löytyy tosin aina ratkaisu – myös se on tärkeä viesti itsenäistymisen kynnyksellä.

Toivon kaikille omaan kotiin muuttaville ja heidän vanhemmilleen rohkeutta puhua rahasta. Pidetään huolta, että nuorten on helppo kysyä neuvoja ja luottaa siihen, ettei itsenäisen elämän aloittaminen tarkoita sitä, että kaikesta pitäisi selvitä yksin.

 

Elina Kelola

 

 

Elina Kelola, tiedottaja, Takuusäätiö

Vinkit on koottu yhdessä talousasiantuntijamme Marika Haikolan ja Virpi Muilun kanssa.

 

 

Lisää lukemista:

 

Onnea koulunsa päättäville ja valmistuville!

Elina Kelola, Takuusäätiö