Olet täällä

Mitä nuoren muuttolaatikkoon pitäisi pakata?

Vuokravakuus, pesukone, mikroaaltouuni, kahvinkeitin, imuri, muuttoauton vuokra ja niin edelleen. Monenlaista pientä ja isoa hankintaa ja tarvetta on edessä, kun nuori muuttaa omaan asuntoon. Hankintojen lisäksi on myös paljon käytännön asioita, joita on osattava ja muistettava hoitaa. Esimerkiksi sähkösopimus, vuokrasopimus, kotivakuutus, muuttoilmoitus sekä mahdollisten etuuksien hakeminen. 

Näiden kaikkien käytännön asioiden lisäksi on varmasti myös paljon muuta. Mahdollisesti muutto uuteen kaupunkiin ja ehkä myös huonekaveri, jonka kanssa on opittava jakamaan jääkaappi ja siivousvuorot.

Hiukan haikeinkin mielin olen seurannut omaa tytärtäni, joka intoa täynnä pakkailee muuttolaatikoita ja astuu kohta kynnyksen yli ensimmäiseen omaan asuntoon sekä opintojen pariin. Tällä hetkellä hänen isoin murheensa tuntuu olevan se, mistä hän löytää mieluisan lampun tai mikä on lyhin reitti yliopistolle. Huokailemaan hänet saa myös loputtomasti neuvoja jakelevat vanhemmat ja vieressä virnuileva velipoika, joka kertoo teinin elkein omia elämänohjeitaan.

Tämä kaikki on lähtökohtaisesti mahtavaa. Nuoruus ja vapaus, mutta myös aikuistuminen ja vastuu. Vastuu etenkin omista raha-asioista. On paljon taitoja ja valmiuksia sekä onnea ja sattumaa, mitä tarvitaan, että nuoren elämä ja oma talous alkavat pyöriä oikeilla raiteilla.

Tässä tilanteessa en voi olla ajattelematta niitä nuoria, joiden suurin huolenaihe ei ole lampun valinta, vaan se, miten saada rahat vuokravakuuteen ja muihin tarvittaviin hankintoihin. Niitä, joiden tukena ei ole neuvoa jakelevia vanhempia tai veljeä. Tällöin tärkeään rooliin nousevat monet nuoria kohtaavat tahot ja ammattilaiset.

Jokaisen nuoren muuttolaatikkoon pitäisi kaiken materian lisäksi saada ujutettua pussillinen hyviä neuvoja. Talouden näkökulmasta niitä on ainakin kaksi. Ensimmäinen on, että omaa taloutta on hyvä oppia seuraamaan. Tulojen pitää riittää pakollisiin menoihin. Vuokra ja muut laskut on hoidettava ajallaan sekä ruokaan ja muuhunkin elämiseen tulee jäädä rahaa. Hyvä olisi kartuttaa myös pientä puskurirahastoa yllättävien menojen varalle.

Aika todennäköisesti nuoren elämässä tulee myös tilanne, että kaikki ei menekään ihan suunnitellusti. Tili näyttää tyhjää ja laskun eräpäivä häämöttää. Mitäs sitten? Toinen neuvoni onkin, että raha-asioista on hyvä oppia puhumaan ja tarvittaessa on uskallettava hakea neuvoa ja apua. Yksin ei pidä jäädä murehtimaan.

Tuupataan me aikuiset nuoria oikeille raiteille, joko vanhempina, sukulaisina, tuttavina tai nuoria kohtaavina ammattilaisina!

 

Virpi Muilu

 

 

 

Virpi Muilu, talousasiantuntija, Takuusäätiö

 

 

 

 

Omaa taloutta on helppo seurata maksuttomalla Penno-sovelluksella. Se kertoo, mistä rahat tulevat ja mihin ne menevät. Hallitse talouttasi ja tutustu Pennoon!

Lisäksi Takuusäätiö myöntää 200-2 000 euron kohtuuehtoisia pienlainoja. Lainaa voi hakea esimerkiksi muuttokuluihin tai vuokravakuuteen. Lainan korko (4,25 %) on kiinteä koko laina-ajan, eikä lainasta peritä muita kuluja.

 

Mitä nuoren muuttolaatikkoon pitäisi pakata?

Virpi Muilu, Takuusäätiö