Olet täällä

Mitä ehtii tehdä vajaassa minuutissa?

44 sekuntia. Se on yhden päivän hereilläoloajastani alle 0,1 prosenttia.

Sen verran meni aikaa, kun etsin Googlesta eläkelaskurin ja kävin laskemassa tyoelake.fi -sivustolla arvion tulevasta eläkkeestäni. Täytyy kuitenkin kertoa, että olin valmistautunut ajanottoon ennakkoon. Etsin kotoa valmiiksi työeläkeyhtiön minulle lähettämän kirjeen, josta näin tähän mennessä kertyneen eläkkeeni. Kun kaapit on pengottu ja kirje löydetty, ei eläkearvioin laskeminen ole iso juttu.

Laskurin mukaan voin jäädä eläkkeelle aikaisintaan, kun olen 66 vuotta ja seitsemän kuukautta. Aikaa eläkkeeseen valmistautumiseen on siis tällä hetkellä 25 vuotta ja kuusi kuukautta.

Ei mitään paniikkia – vielä. 

Mutta iskeekö paniikki jossakin vaiheessa? Milloin eläkkeelle jäämiseen pitäisi viimeistään alkaa valmistautua oman talouden näkökulmasta?

Valmistautumisessa toimii sama sääntö kuin elämässä muutenkin: paniikilta voi välttyä, kun hommaan ryhtyy riittävän ajoissa. Jos aloitan tänään, ehdin hyvin säästää eläkepäiviä varten.

Jos tulot ovat hyvin pienet, on säästäminen vaikeampaa. Silloin on tehtävä se, mitä pystyy. Pienestäkin säästöstä on apua yllättävissä tilanteissa.

Noin puolet 55-64 vuotiaista on jo säästänyt eläkepäiviä varten. Joka neljäs kuitenkin kertoo, että ei ole aloittanut säästämistä, eikä todennäköisesti tai varmasti tule säästämäänkään. – Rahapuhetta-kysely

Valmistautumiseen tarvittavaan aikaan vaikuttaa oman talouden tilanne. Jos eläkkeelle haluaa jäädä velattomana, mutta kulutusluottoja tai muita lainoja on vielä reilusti jäljellä, ei niitä ehdi maksamaan muutamassa vuodessa. Silloin velkatilannetta on tarkasteltava toden teolla luultavasti jo 10 vuotta aiemmin. Paljonko sinulla on lainaa kaiken kaikkiaan? Onko rahatilanteesi sellainen, että tarvitset apua ammattilaiselta? Entä, jos otat nyt kulutusluoton? Saatko lyhennettyä sen ennen eläkeikää?

Jos esimerkiksi otat 4 000 euron kulutusluoton, jossa on korkokaton sallima 20 prosentin korko, vie sen takaisinmaksu noin 80 euron kuukausierällä karkeasti laskettuna kymmenen vuotta.* Jos pystyt lyhentämään lainaa noin 10 euroa enemmän kuukaudessa, lyhenee takaisinmaksuaika seitsemään vuoteen ja säästät lainan kustannuksissa 1 800 euroa. Tai entäpä, jos maksaisit lainaa takaisin kuukaudessa noin 105 euroa? Silloin saisit maksettua lainan arvion mukaan viidessä vuodessa ja säästäisit kustannuksissa lähes 3 000 euroa.

Kun oman talouden tilannetta punnitsee eri kantilta jo työikäisenä, on silloin mahdollista muuttaa ajoissa oman talouden suuntaa ja nauttia eläkeiästä ilman velkahuolia.

Suomalaisten keskimääräinen eläke oli 1 680 euroa vuonna 2018. Lähes 40 prosentilla eläke jäi alle 1 250 euron kuukaudessa. – Eläketurvakeskus

Omalla kohdallani varmaa on se, että tuloni laskevat eläkkeellä. Silloin on myös osattava luopua osasta menoista. Eläkkeellä elämistä voi onneksi kokeilla ennakkoon. Kun tiedät arvion tulevasta eläkkeestä, voit elää sillä summalla seuraavassa kuussa. Silloin näet konkreettisesti, mihin rahasi riittävät.

Ja vaikka eläkeikääni on vielä paljon aikaa ja se mitä todennäköisemmin muuttuukin, merkitsin sen kuitenkin jo varmuuden vuoksi kalenteriin. Se oli ensimmäinen merkintä lokakuulle 2045.

 

Elina Kelola

 

Elina Kelola, viestinnän asiantuntija, Takuusäätiö

 

 

 

 

*Esimerkki lainasta (Ella Vuorinen, talousasiantuntija, Takuusäätiö)

laina €

4 000 e

4 000 e

4 000 e

korko-%

20 %

20 %

20 %

laina-aika, v

10

7

5

kk-erä + kulut 5 €/erä

77,00 €

89,00 €

106,00 €

kokonaiskustannus

9 276,00 €

7 461,00 €

6 359,00 €

 

Elina Kelola, Takuusäätiö