Olet täällä

Minun tarinani velkaantumisesta

Hommahan lähti käsistä 2011, kun työpaikalla palkanmaksu takkuili. Paikkasin tilannetta pikavipeillä, joita sain aluksi maksettua takaisin kohtalaisen hyvin. Niitä sai helposti, eikä tarvinnut mennä pankkiin selitteleen, miksi lainaa tarviisin, mikä oli suuri virhe. Tässä vaiheessa oltaisiin laitettu alkava velkakierre helpolla poikki.

Palkanmaksu alkoi kuuden kuukauden jälkeen taas toimimaan. Talvi-kevät 2012 alkoi säästökuuri työpaikalla. Peruspalkan lisäksi työhön kuuluvat lisäpalkat jäihin. Laskujen maksun olin "räätälöinyt" siinä uskossa, että lisäpalkkoja olisi. Otin taas vippejä lisää ja maksoin vanhoja pois. Yksi suurempi lasku suisti hataran systeemini ja rahaa ei enää ollutkaan kaikkiin vippeihin, aiemmin otettuihin lainoihin ja normaaleihin laskuihin (sähkö, auto).

Toukokuu 2012 älysin viimein soittaa kunnan velkaneuvontaan. Sain ajan kahden viikon päähän. Tällöin piti olla mukana kaikki velat ja niin edelleen paperilla, joita sitten tutkittaisiin yhdessä. Velkojia oli 35 kappaletta ja paperipino sen mukainen, puolet niistä perinnässä. Velkaneuvojan neuvo: järjestelylaina pankista. En halunnut takaajia perhepiiristä ja äitini oli jo nyt yhden pienen luottoni takaajana (n. 4 500 €). Päätettiin Takuusäätiön takausta yrittää saada ja jo ekalla kerralla neuvoja hakkasi paperit säätiöön, kun oli lähdössä kesälomalle ensi viikolla. Nyt alkoi odotus.

Yksi suurempi lasku suisti hataran systeemini ja rahaa ei enää ollutkaan kaikkiin vippeihin, aiemmin otettuihin lainoihin tai normaaleihin laskuihin.

Aloin maksaa velkojani kaikkein pienimmästä alkaen. Aluksi makselin lähes koko tilin verran eli saattoi joskus jäädä vain 150 euroa kuukaudeksi ruokaan. Tässä vaiheessa tein päätöksen, että jotkut laskut oli jätettävä kylmästi maksamatta. Olihan sentään syötävä ja töissä käytävä. Karhuja tuli lähes päivittäin useamman kuukauden ajan.

Säätiö pyysi noin kolmen kuukauden päästä lisäselvityksiä tiliotteiden muodossa. Halusivat tarkkailla, etten olisi velkaantunut lisää. En ollut, tein päätöksen velkaneuvojalta ensi kerran lähtiessä, että nyt loppui vippailu. Vaihdoin kaikki mahdolliset netit, puhelimet pre-paideiksi. Autonkin laitoin pois, ei enää vakuutus- ja bensakuluja. Hommasin arvokortin linja-autoon.

Syyskuussa alkoi laatikkoon ilmestyä haasteita, lähetin takaisin tiedoksiannot kuten pyysivät. Kutsu ulosottomiehen juttusille tuli sitten lokakuun lopulla. Menin sovittuna aikana. Oli erittäin asiallinen ja sovittiin, että ottavat palkastani osansa.

Marraskuussa säätiöltä tuli soitto ja kertoivat, että pitäisi saada velkojen saldotodistuksia mahdollista takausta varten. Lähetin ne ja joulukuussa töistä palatessani oli postissa kirje, jossa tieto, että takaushakemus hyväksytty. Sain maksimi takauksen 34 000 euroa.

Sain noin kuuden kuukauden aikana hoidettua velkojani useammalla tuhannella eurolla pois. Marraskuussa sitten ulosotto alkoi ottaa tilistä. Tähän loppui laskujen maksu. Ainoa lasku, jonka maksoin ajallaan, oli laina, jossa äitini takaajana. Loput jätin maksamatta poislukien tietysti vuokra, sähkö, puhelin ja niin edelleen. Ulosotto otti 500–700 euroa per tili.

Tammikuu 2013 meni lopetussaldoja tilaillessa velkojilta ja paperisodassa pankin ja säätiön välillä. Allekirjoitin maksuhäiriöilmoituksen ja lainahakemuksen pankissani. Laina hyväksyttiin noin viikon sisään ja tämän jälkeen alettiin odottaa säätiöltä takaussitoumusta, joka saapui tammikuun viimeisenä päivänä.

Itse olisin säästänyt tuhansia euroja, jos olisin ajoissa pyytänyt apua tilanteeseeni.

Tänään 5.2.2013 kello 15.00 kävin pankissani, nostimme lainan ja maksoimme kaikki velat pois. Meni hieman yli säätiön takauksen, mutta olivat joustavia säätiössä eikä noin 400 euron ylitys vesittänyt takausta. Maksan sen ensi tilistäni. Tämän jälkeen olen velkaa vain pankilleni ja maksan yhtä lainaa seuraavat neljä vuotta. Nyt jää käteen aivan uskomaton summa käytettäväksi elämiseen.

Uskon, että olen oppinut jotain. Kannattaa ajoissa pyytää apua velkaongelmaan. Helpoiten se käy velkaneuvojan pakeilta. Itse olisin säästänyt tuhansia euroja, jos olisin ajoissa pyytänyt apua tilanteeseeni.

Nimim. outolintu_1