Olet täällä

Matti kukkarossa, koti kaaoksessa

Nykypäivän taloudellinen puute on erilaista kuin esimerkiksi joitakin vuosikymmeniä sitten sota-aikana. Materiaalista hyvää on yhteiskunnassamme niin paljon, että pienempituloisellakin voi olla varaa ostaa monenmoista tavaraa. Markkinointikoneistotkin ovat yhä ovelampia.

Ongelmat oman arjen ja talouden hallinnan kanssa kietoutuvat monimutkaisesti yhteen sen kanssa, miltä yksilön kotona näyttää ja kuinka sujuvia arjen toimet ovat.

Nettikaupat lähestyvät asiakkaitaan markkinointiviestinnällä tiuhaan. Suosikkimerkillä on uusia tuotteita tai kauppa haluaa onnitella asiakkaan syntymäpäivänä. Asiakas huomaavaisesti reagoi muistamiseen, ostaa ja noutaa paketin. Paha vaan, jos tuote ei olekaan aivan sopiva. Sitä ei välttämättä muisteta tai jakseta palauttaa, vaan se jää kansoittamaan kotia.

Nettiostoksista ja muista hankinnoista saadaan myös kylkiäisiä tai tilaajalahjoja. Ne tuntuvat ostoshetkellä mukavalta lisältä, mutta onko niille sittenkään todellista tarvetta? Rahaa kuluu ja kaapit täyttyvät.

Eläkkeelle tai työttömäksi jäädessä toki tulot tippuvat, mutta onko silloinkaan tarvetta viidelle VHS-videonauhurille?

Joillakin tavaran hankkiminen kytkeytyy turvallisuudentunteen pönkittämiseen. Samaa tavaraa saatetaan hankkia monta kappaletta siltä varalta, että sitä ei enää olisi saatavissa. Kotivaran eli ruokavaraston ja välttämättömyystavaroiden kuten lääkkeiden pitäminen varastossa on suositeltavaakin, mutta ihan maailmanloppuun ei tarvitse varautua. Eläkkeelle tai työttömäksi jäädessä toki tulot tippuvat, mutta onko silloinkaan tarvetta viidelle VHS-videonauhurille?

Toisaalta vaikeudet kodin järjestyksen ylläpitämisessä voivat heijastua mahdollisuuksiin hoitaa talouteen liittyviä asioita. Erityisesti paperit ovat pirullisia, sillä ne ovat lähes kaksiulotteisia, pieniä esineitä, ja oikea paperi on helppo hukata tavaravuoriin. Velkojen määrää on hankala selvittää, kun perintälaskut ovat sen seitsemässä jemmassa ympäri huushollia. Joskus kasojen sisuksista voi löytyä iloisiakin yllätyksiä. Näin kävi asiakkaalleni, joka löysi valmistujaisjuhlissa annetun seteleitä sisältävän kirjekuoren.

Tavaraongelmat voivat kytkeytyä myös varsinaisiin mielenterveyden ongelmiin. Masentuneena ihmiseltä voi loppua jaksaminen normaaleihin askareisiin, ja niin pyykit, postit ja muut tavarat pääsevät kasaantumaan. Toisessa äärilaidassa maailmaa valloittava maanikko on kadottanut harkintakykynsä ja panee sileäksi pienen omaisuuden hankintoihin, jotka maan tasalle palattua osoittautuvat virheostoksiksi.

Velkojen määrää on hankala selvittää, kun perintälaskut ovat sen seitsemässä jemmassa ympäri huushollia.

Vielä Suomessa vähemmän tunnettuja ja tutkittuja diagnooseja ovat ostoriippuvuus ja pakonomainen keräily. Ostoriippuvainen käy shoppailemassa jopa päivittäin, ja ostamiseen liittyy vahva mielihyvän kokemus. Ostamisen jälkeen tavaroiden hohto himmenee, ja kaapit voivat olla täynnä tuotteita, joissa on vielä hintalaput tallella.

Pakonomaisesta keräilystä kärsii tutkimusten mukaan noin 2–5 prosenttia aikuisista. Olet ehkä kuullut kodeista, joissa tavarapinot ulottuvat vyötärön korkeudelle ja välissä menee vain kapeat polut kulkemiseen – tätä on keräilypakko pahimmillaan. Maltillisempia ongelmia tavaroiden hamstraaminen voi aiheuttaa esimerkiksi silloin, kun pariskunta asuu tarpeettoman isossa ja kalliissa asunnossa. Pienempään kotiin muuttaminen on kuitenkin mahdotonta, jos toinen osapuoli on kykenemätön luopumaan yhdestäkään kodin tavarasta.

Tavaraongelmien kanssa auttamiseen on Suomeen rantautunut uusi ammattikunta, ammattijärjestäjät. Ammattijärjestäjä auttaa konkreettisessa tavaran karsimisessa, lajittelussa ja järjestämisessä. Työtä tehdään yhdessä asiakkaan kanssa hyödyntäen molempien käsipareja. Usein jo tavaran tarinan kertominen jollekulle helpottaa sitä, että turha tavara on helpompi erottaa tärkeästä.

Ammattijärjestäjät ovat yksi lisä terveydellisen, sosiaalisen ja taloudellisen tuen verkostoon, jota yksilöt voivat hyödyntää. Joskus vaikkapa terapeutilta saatua keskusteluapua paremmin asioita eteenpäin vie se, että räjähdyspisteeseen päässyt asunto saadaan toimivampaan kuntoon.

 

Veera Saloheimo

 

Veera Saloheimo
Koulutettu ammattijärjestäjä
Suomen Ammattijärjestäjät ry:n jäsen

Veera Saloheimo