Olet täällä

Maksuhäiriöisiä henkilöitä on nyt enemmän kuin koskaan

Maksuhäiriömerkintöjä on jo lähes 369 000 suomalaisella, mikä on kaikkein aikojen ennätys, kerrotaan Suomen Asiakastieto Oy:n tiedotteessa. Alkuvuonna rekisteriin on tullut päivittäin 141 uutta henkilöä, joilla ei ennestään ollut maksuhäiriömerkintöjä.

Asiakastiedon rekisterissä olevien maksuhäiriöisten henkilöiden kokonaismäärä on alkuvuonna 2015 kasvanut kaikkien aikojen ennätykseen. Merkintöjä on nyt yhteensä 368 900 kuluttajalla, kun aiempi ennätys laman jälkeiseltä vuodelta 1997 oli 368 000. Vuodessa maksuhäiriöisten määrä on kasvanut 7 000 henkilöllä eli 1,9 prosentilla.

”Peräti 40 prosenttia kaikista rekisterissämme nyt olevista henkilöistä on saanut uusia merkintöjä tämän vuoden tammi-maaliskuussa. Merkintöjen tuoreus valitettavasti ennakoi sitä, ettei maksuhäiriöisten henkilöiden kokonaismäärä ole lähiaikoina kääntymässä laskuun”, toteaa liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Asiakastiedosta.

Asiakastiedon rekisteriin on merkitty alkuvuonna keskimäärin 141 uutta henkilöä päivässä.

Merkinnät aiempaa suuremmista luotoista

Luottojen tarjonnan rajoittaminen ja toisaalta yritysten kehittyneet riskienhallintamenetelmät sekä yritysten välinen tietojen vaihto kulutusluotoista ovat vähentäneet maksuhäiriömerkintöjen määrää nuorimmissa ikäluokissa.

”Hyvä asia on, että alle 20-vuotiaiden maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on vuodessa pienentynyt kymmenyksellä ja alle 24-vuotiaidenkin määrä parilla prosentilla", Muhonen havainnoi.

Maksuhäiriöisten henkilöiden kokonaismäärään sääntelymuutoksilla ei ole ollut myönteistä vaikutusta.

”Aiemmin kuluttajat saattoivat ottaa useita parin sadan euron vippejä, joista maksamattomina tuli jokaisesta erillinen maksuhäiriömerkintä. Nyt sama summa otetaan yhtenä lainana. Niinpä maksuhäiriöiden perusteena olevien saatavien euromäärä on vuodessa jopa hieman kasvanut, vaikka kappalemäärä on pienentynyt”, Muhonen kertoo.

Työikäisten miesten luottoriski erittäin suuri

Miesten maksuhäiriöriski on perinteisesti ollut korkeampi kuin naisten, mutta nyt ero näyttää edelleen kasvaneen. Varsinkin työikäisten miesten tilanne on erittäin huono.

”25-49-vuotiaista miehistä jo noin 15 prosentilla on häiriöitä. Tämä on kuluttajakaupassa hyvin tärkeä kohderyhmä, jonka lisääntyneet maksuvaikeudet kasvattavat esimerkiksi verkkokauppojen ja kulutusluottoja myöntävien yritysten luottoriskiä”, Muhonen huomioi.

Naisten maksuhäiriöriski on huomattavasti tasaisempi eri ikäluokissa. Ainoastaan 25-34-vuotiailla naisilla maksuhäiriön todennäköisyys on kymmenessä prosentissa, muissa ikäryhmissä pienempi.

”Niin miehissä kuin naisissa myös eläkeikäisten maksuhäiriöt ovat huolestuttavassa kasvussa. Yli 65-vuotiaita henkilöitä on maksuhäiriörekisterissä nyt 14 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.”

Verotietoa ja positiivinen luottorekisteri tarvitaan

Asiakastiedon näkemyksen mukaan maksuhäiriöisten kuluttajien määrä pystytään kääntämään selvään laskuun vain tietoa lisäämällä. Kattava positiivinen luottorekisteri yhdessä verotietojen kanssa mahdollistaisi kuluttajan maksukyvyn arvioinnin huomattavasti nykyistä perusteellisemmin.

”Korkeimman hallinto-oikeuden hiljattain tekemä päätös siitä, ettei julkisia verotietoja saa sähköisesti siirtää luotonmyöntäjän käyttöön, on mielestämme ristiriidassa tämän tavoitteen kanssa. Kysehän ei ole pelkästään luotonmyöntäjien edusta. Jos kuluttajille ei myönnetä liikaa luottoa, välttyvät he myös ylivelkaantumiselta”, Muhonen painottaa.

Lue tiedote Asiakastiedon sivuilta