Olet täällä

Luotolla lomalle vai vakautta arkeen?

”Nyt jos koska kannattaa hakea lainaa vaikka lomamatkaan, sillä tarjoamme ilmaista lainaa!”

Lyhyt ja ytimekäs sähköposti kilahti postilaatikkooni ensimmäisellä työviikolla kesäloman jälkeen. Koska työssäni olen velka-asioiden kanssa päivittäin tekemissä, mielenkiintoni heräsi ja klikkasin itseni kyseisen firman sivuille. Firma tarjoaa lainaa ilman vakuuksia 10 eurosta 2010 euroon asti. Uudelle asiakkaalle myönnetään 400 euron luottoraja, josta voi nostaa haluamansa summan. Vanhoille asiakkaille luottoraja on 2010 euroa. Ensimmäiseen lainaan ei tule kuluja eikä korkoja, mutta vanhat asiakkaat maksavat luotosta 231,17 %:n vuosikoron. Sivustolla voi helposti laskea, mitä luotto kokonaisuudessaan tulee maksamaan.

Sivustolla on artikkeli, joka kertoo, että vipit ja lainat ovat tulleet pysyväksi osaksi suomalaisten elämää. Tekstissä kerrotaan, että vipit ja joustoluotto sopivat käytettäviksi oman talouden hallintaan tilanteissa, joissa tarvitset rahaa. Artikkeli on kirjoitettu suostuttelevasti ja siinä maalaillaan kauniin sanankääntein, mitä kaikkea luotolla voisi hankkia. Lainan takaisinmaksua sivutaan vain kehottamalla lukijaa olemaan vastuullinen. Tekstin mukaan luoton ”käyttötarkoituksia on lukemattomia, vain sinun mielikuvituksesi on rajana. Suljepa silmäsi hetkeksi ja mieti, mitä kaikkea voisitkaan ostaa rakkaallesi – tai itsellesi. Ajattelepa, kuinka kultasi ilahtuisi esimerkiksi kolmen päivän kylpylälomasta. Vain te kaksi, täysihoito, aamusta iltaan löhöämistä tai aktiviteetteja ja ehkäpä rentouttava hierontakin aamusaunan päätteeksi.”

Velka on velka, vaikka sen kuinka pukisi oikeudeksi elämäniloon ja pieneen arjen luksukseen. Takaisinmaksun aika tulee ennemmin tai myöhemmin, ja pikavippien ja -luottojen kohdalla maksun aika tulee pian. Esimerkiksi kyseisen firman nettisivujen mukaan luotto on maksettava takaisin yhdessä erässä 3-30 päivän kuluessa. Lainan maksaminen erissä ei ole mahdollista ja eräpäivän siirto onnistuu maksamalla eräpäivän siirtomaksu. Maksun suuruus ei selviä nettisivuilta, vaan sen saisi tietää luoton takaisinmaksulaskusta. Lisäksi luoton korkeat korot kasvattavat velkaa nopeasti.

Helposti ja nopeasti saatava laina on kriisitilanteessa tuntunut pelastavalta ratkaisulta maksaa rästiintyvät laskut.

Minun on vaikea keksiä tilannetta, jossa kylpyläloman tarve on niin akuutti, että sitä varten kannattaisi ottaa 1200 euron luotto, joka on maksettava pois tasan kuukauden kuluttua ja jonka hinta korkoineen on 1428 euroa.

Sen sijaan kohtaan työssäni asiakastilanteita, joissa ihmiset ovat joutuneet vaikeuksiin harkitsemattoman velanoton ja kalliiden luottojen myötä. Usein taustalla on elämäntilannekriisi, kuten työttömyys, sairastuminen tai ero. Tulojen äkillisen tippumisen tai menojen kasvamisen lisäksi elämässä on paljon muutakin kuormitusta ja surua. Helposti ja nopeasti saatava laina on kriisitilanteessa tuntunut pelastavalta ratkaisulta maksaa rästiintyvät laskut. Pitemmän tähtäimen suunnitelman tekemiseen ei ole ollut voimavaroja tai osaamista. Helpon lainan toinen puoli konkretisoituu eräpäivän lähestyessä, jos lainaa otettaessa ei ole varautunut takaisinmaksuun. Erissä maksaminen on mahdotonta, eräpäivän siirto maksaa ja korot nostavat velkamäärää. Moni ryhtyy tässä kohtaa maksuhäiriömerkinnän pelossa maksamaan velkaa velalla ja velkakierre on syntynyt.

Tarvitaankin keskustelua ja hyviä käytäntöjä siitä, miten maksuvaikeuksiin joutuneet ihmiset löytävät talous- ja velkaneuvonnan piiriin jo ennen ongelmien kärjistymistä. Lisäksi tarvitaan kannustusta taloudelliseen varautumiseen. Etukäteen säästetty varakassa tuo turvaa tilanteessa, jossa tapahtuu jotain yllättävää. Säästäminen tulee halvemmaksi kuin korkeakorkoisen luoton takaisinmaksu. Uskon myös, että siitä romanttisesta kylpylälomasta (ja ennen kaikkea arjesta sen jälkeen) nauttii enemmän, kun matkaan tarvittavat rahat on säästetty etukäteen, eikä luoton eräpäivä kolkuttele ovella.

 

Hanna Pieviläinen

 

 

Hanna Pieviläinen, projektikoordinaattori, Talouspolku-hanke

 

Hanna Pieviläinen, Takuusäätiö