Olet täällä

Kuluttajalainojen korkokattoa laskettiin koronan takia ja lainanotto on ollut vilkasta

Takuusäätiössä toivotaan, että heinäkuun alussa voimaan astuneella joidenkin kuluttajalainojen 10 prosentin korkokatolla on positiivisia vaikutuksia. Siitäkin huolimatta, että kuluttajalainojen korkokatto on voimassa näillä näkymin vain vuoden 2020 loppuun.  

Suomen pankin uusimman tilaston mukaan lainanotto olikin ollut heinäkuussa jopa vilkkaampaa kuin samaan aikaan vuonna 2019. Kotitaloudet ovat paikanneet ehtyneitä tulovirtoja uudella lainalla ja onnistuneet siten lykkäämään laskujen maksua.  

Korkokatto vaatii kuitenkin kuluttajalta tarkkuutta. Lainan korko nousee vuoden 2021 alusta samaan kuin mitä se oli ennen väliaikaista lakimuutosta. Silloin korko voi olla 20 prosenttia, vanhoissa limiittiluotoissa jopa satoja prosentteja. 

Lainojen myöntäjille alhaisempi korkokatto voi olla hyvä markkinointikeino uusien asiakkaiden houkuttelemiseen. Mainokset eivät kuitenkaan kerro todellista kuvaa lainan edullisuudesta, jos maksuaika on pitkä ja 10% korko on voimassa vain muutaman ensimmäisen kuukauden. Myös lainan pääomalla on merkitystä. Mainonta näyttää nyt kohdistuvan isoihin kuluttajalainoihin. Pääomaltaan isoon lainaan kertyvä pienikin korko on iso raha maksettavaksi.   

Suoramarkkinointikielto tuli tarpeeseen 

Osana koronatoimenpiteitä vuoden loppuun asti voimassa oleva lainojen suoramarkkinointikielto tuli tarpeeseen. Lainan saaminen on ollut liian helppoa ja se on syventänyt monen velkaongelmaa lisäämällä kokonaisvelkamäärää. Ihmiset ovat saaneet suoria linkkejä lainan nostoon erilaisilla viesteillä ja uusi laina on ollut muutaman klikkauksen päässä. Lähes puolet Takuusäätiön asiakaspalautteeseen vastanneista onkin kertonut, että yksi syy velkaantumiseen on ollut lainan ottamisen helppous.  

Onko pahin jo ohi vai vasta edessä kotitalouksille? 

Siinä on kysymys, johon tuskin kukaan osaa vastata. Neuvontakeskustelujen perusteella näyttää, että lainojen ja laskujen maksuun ei ole aina hyvältä tuntuvia ratkaisuja tarjolla. Ihmiset eivät yleensä toivo kuulevansa, että ulosottokin voi olla hyvä ratkaisu. On kuitenkin hyvä muistaa, että ulosottoon päätyvät laskut ja lainat eivät ole maailmanloppu. Erilaiset velkojen järjestelyt kuten Takuusäätiön takaama järjestelylaina ja yksityishenkilön velkajärjestely ovat mahdollisia ehtojen täyttyessä, vaikka velat olisivat ulosotossa. 

Tärkeintä lienee jokaiselle selvittää nyt oman taloutensa tilannetta ja miettiä, miten juuri minä selviäisin tulojen pienemisestä tai jopa loppumisesta.  

 

Liina-Lotta Heinonen