Takuusäätiön podcast: Takuusäätiön takaus järjestelylainaan

Millaisessa tilanteessa Takuusäätiön takausta järjestelylainaan voi hakea? Mitkä ovat takauksen ehdot?

Takuusäätiön talousasiantuntija Ella Vuorinen kertoo, mistä Takuusäätiön takauksessa on kyse.

Takuusäätiön podcast: Takuusäätiön takaus järjestelylainaan

Podcastin tekstivastine

Haastattelija: Mulla on tässä haastateltavana Takuusäätiön talousasiantuntija Ella. Ja Ella kertoo meille lyhyesti mistä Takuusäätiön takaamassa järjestelylainassa eli vapaaehtoisessa velkojen järjestelyssä on kyse. Takuusäätiö on siis kansalaisjärjestö, eli meillä ei näissä sosiaalisissa rahoituspalveluissa ole taloudellisen voiton tavoittelua. Tervetuloa Ella!

Ella: Kiitos!

Haastattelija: Kertositko mikä on Takuusäätiön takaus järjestelylainaan?

Ella: Takuusäätiöltä voi tietyin ehdoin saada takauksen pankkilainaan, jolla maksetaan pois kaikki vakuudettomat velat ja laskurästit. Vakuudettomia velkoja ovat mm. erilaiset kulutusluotot, pikalainat ja osamaksut. Esim. asunto- tai opintolainoja ei voi maksaa takauksen avulla pois.

Haastattelija: Aivan, kertositko vähän lisää noista ehdoista?

Ella: Velkojen järjestelyn idea on se, että kaikki velat saa niputettua yhteen lainaan ja yhteen kuukausierään. Jos hakee takausta yksin, voidaan velkoja järjestellä 34 000 euroon saakka ja jos vaikka pariskunta hakee yhdessä, niin sitten maksimi on 45 000. Jos velkaa on enemmän, niin takausta ei voida myöntää.

Sitten tarvitsee olla riittävästi maksukykyä. Se tarkoittaa, että tuloista pitää asumisen ja elämisen perusmenojen jälkeen jäädä vielä rahaa sen verran, että pystyy maksamaan lainan tietyssä ajassa. Takaisinmaksuajat meillä vaihtelee yleensä 3 – 6 vuoden välillä. Jos on lisäksi vaikka auto- tai asuntolainaa, niin niidenkin maksamiseen pitää jäädä rahaa.

Takuusäätiön takaus on tarkoitettu niille, joilla ei ole omia keinoja selviytyä velkaongelmasta. Eli jos sulla on vaikka kesämökki tai sijoitusasunto, niin se täytyy myydä ensin pois ja maksaa saaduilla rahoilla velkoja ja vasta sen jälkeen voi takausta hakea, jos velkojen järjestelylle on vielä tarvetta.

Kun takaus myönnetään ja laina nostetaan niin luottotietoihin tulee aina maksuhäiriömerkintä koko lainan takaisinmaksuajaksi.

Haastattelija: No millaisessa tilanteessa takausta kannattaa hakea?

Ella: Koska lainan maksaminen vaatii maksukykyä, niin pitäis olla vakiintuneet tulot eli olla vakitöissä tai eläkkeellä.

Ja, kun itsellä ei oo mitään omaisuutta, mitä vois käyttää lainan vakuutena.
Ja jos velkojat ei suostu enää sopimaan maksuista sellaisia joita pystyy kohtuudella hoitamaan. Takausta voi siis hakea, vaikka velkoja olis jo perinnässä tai ulosotossa tai vaik olisi maksuhäiriöitä.

Haastattelija: Aivan. Mitä pitää tehdä ennen kuin takausta kannattaa hakea?

Ella: No, ensin kannattaa selvittää paljonko on velkaa ja minne niitä on, jotta tietää riittääkö Takuusäätiön takaus niiden järjestelyyn.

Toiseks kannattaa seurata omia tuloja ja menoja sekä sitä, minkä verran nyt maksaa velkoja. Tärkeä ehto takauksen saamiselle on, että talous ja raha-asiat ovat hallinnassa. Eli että maksaa perusmenot kuten vuokran, sähkö- ja puhelinlaskut ajallaan eikä enää ota uutta velkaa, käytä luottokorttia tai jätä laskuja maksamatta. Velkoja on pitänyt maksaa sillä omalla maksukyvyllä ennen kuin takauksen voi saada.

Tosi tärkeetä on miettiä myös omaa kulutusta ja et onko jotain, mistä voisi luopua tai tinkiä.
Ja sitten, jos on joku velkaannuttava tapa, niin siitä pitäisi päästä ensin eroon. Tapa voi olla vaikka rahapelien runsas pelaaminen. Silloin kannattaa olla yhteydessä auttaviin tahoihin. Näistä löytyy lisätietoa Takuusäätiön verkkosivuilta.

Haastattelija: No, mitä sitten, jos takauksen saa?

Ella: Jos saa takauksen, niin päätöksen kanssa haetaan lainaa omasta pankista. Eli Takuusäätiö ei myönnä lainaa, vaan se pitää erikseen hakea pankista. Lainan saa, vaikka olis luottotiedot menny. Takuusäätiö takaa sen lainan eikä muita vakuuksia tai takaajia pankkiin tarvita. Pankissa maksetaan kaikki velat pois samalla, kun laina nostetaan. Sitten alkaa lainanlyhennykset.

Jos myöhemmin tilanne muuttuu, jos vaikka tulot pienenee lomautuksen tai työttömyyden vuoksi ja tulee maksuvaikeuksia, niin kannattaa aina heti olla yhteydessä meihin Takuusäätiössä. Tähänkin lainaan voi saada lyhennysvapaata tai muuttaa kuukausierää, jos tilanne ja maksukyky muuttuu.

Ja järjestelylainan saa maksaa etuajassa pois jos rahatilanne paranee.

Haastattelija: Kuulostaa hyvältä! Kiitos Ella!

Ella: Kiitos!

Haastattelija: Meidän verkkosivuilta kannattaa lukea lisää takauksesta järjestelylainaan.