Kulutusluottojen korkokatto laski – muista tarkistaa luottosopimuksesi!
Kuluttajansuojalaki muuttui lokakuun alusta. Kulutusluottojen korkokatto laski, luottojen markkinointia yritetään suitsia entisestään ja luottoa ei saa jatkossa tarjota ensimmäisenä maksutapana.Tarkista luottosopimuksesi!
Kulutusluottojen korkokatto eli enimmäiskorko on lokakuun alusta alkaen 15 prosenttia. Siihen voidaan jatkossa lisätä korkolain mukainen viitekorko, joka tällä hetkellä on 4 prosenttia.
Muista tarkistaa luottosopimuksesi! Huomioi varsinkin nämä seikat:
- Vaikka korkolain mukainen viitekorko nousisi, ei korko voi olla yli 20 prosenttia. Viitekoron nousua ei enää voi käyttää syynä koron loputtomalle nostolle.
- Jatkossa vanhankaan limiitti- tai joustoluoton korko ei voi nousta yli 20 prosentin uusissa nostoissa.
- Ole tarkkana sopimuksen kanssa! Jos haet limiittiluottoon maksuvapaakuukautta, luotonmyöntäjä voi pitää maksuvapaakuukauden jälkeistä lainanmaksua uutena nostona. Sopimuksessa voi lukea, että tällöin korkoa saa nostaa. Tällöinkään korko ei voi nousta yli 20 prosentin.
- Luoton todellinen vuosikorko voi olla yli 20 prosenttia. Luoton todellinen vuosikorko sisältää koron lisäksi kaikki kulut, kuten avausmaksun ja tilinhoitomaksun. Se kertoo lainan todellisen hinnan.
Luotonmyöntäjä ei saa vähätellä luotonoton vakavuutta
Kulutusluottojen markkinointia yritetään suitsia nyt tarkemmin laissa. Markkinoinnissa ei saa muun muassa:
- vähätellä luotonoton vakavuutta
- muistuttaa käyttämättä olevasta luotosta
- esittää luotonoton lisäävän sosiaalista menestystä ja hyväksyntää
- yhdistää luotonkäyttöä rahapeleihin
Markkinointia ei myöskään saa suunnata ihmisille, joilla on maksuhäiriömerkintä.
Huomasitko, että luotonmyöntäjä ei noudata lakia?
Jos huomaat, että lakia ei noudateta, vinkkaa siitä kuluttaja-asiamiehelle. Voit tehdä ilmoituksen Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilla.
Luottoa ei saa tarjota ensimmäisenä maksutapana
Verkko-ostamisessa ei saa esittää mitään maksutapaa oletusvalintana, eikä laskua tai luottoa saa tarjota ensisijaisena maksutapana. Ostaja voi nyt tietoisesti valita itselleen sopivimman maksutavan, eikä ensimmäisenä mainosteta maksamisen lykkäämistä myöhemmäksi.
Verkkokaupan kassalla on jatkossa todennettava henkilöllisyys vahvaa sähköistä tunnistautumista käyttäen aina, kun valitsee maksutavaksi laskun tai osamaksun. Tähän asti vahvaa tunnistautumista on vaadittu kortilla maksettaessa. Tavoitteena on estää verkossa maksamiseen liittyviä väärinkäytöksiä.
Kuluttajansuojalain uudistuksesta voi lukea lisää KKV:n sivuilta.