Olet täällä

Järjestä ja säästä

Yksi sana, KonMari, ja monet jo tietävätkin mistä on kyse. Niille, jotka eivät tiedä, KonMari on tavaroiden järjestelymetodi. Sen avulla kodeissa laitetaan paikat siistiksi ja poistetaan turhat tavarat. Tavaroiden lisäksi voi järjestellä myös muita elämän eri osa-alueita. Esimerkiksi laskujen ja arkisten raha-asioiden järjestykseen laittaminen on hyödyllistä ja tekee arjesta sujuvampaa. Penno on siihen sopiva apuväline.

Pennon ensimmäinen versio lanseerattiin käyttöön viime vuoden huhtikuussa. Nyt olemme käärineet jälleen hihat ja kehittäneet Pennoon uusia ominaisuuksia käyttäjäpalautteen perusteella. Uudempi ja entistä käytettävämpi versio on nyt kaikkien käyttäjien saatavilla osoitteessa penno.fi.

Marie Kondo, joka on tavaroiden järjestelymetodin takana, suosittelee, että tavaroita järjesteltäisiin ja karsittaisiin kategorioittain. Kun kaikki samaan kategoriaan kuuluvat tavarat kerätään ensin yhteen kasaan, tulee näkyväksi, kuinka paljon tavaraa yksi kategoria pitää sisällään. Tällöin siitä on myös helppo karsia turhat pois. Näin voi toimia myös rahankäytön suhteen Pennon avulla. Ensiksi Pennoon kannattaa laatia Suunnittelu-sivulla oma budjetti. Sinne merkitään kaikki toistuvat tulot ja menot kategorioittain. Pennossa on valmiina joitakin yleisimpiä kategorioita, mutta sinne voi luoda myös uusia. Pennottamalla voi huomata, kuinka paljon menoja solahtaa yhteen kategoriaan. Voisiko osasta luopua?

Kun laskut ovat järjestyksessä ja tietää rahojen riittävän pakollisiin menoihin, voi Pennossa suunnitella myös pienen vararahaston kartuttamista säästötavoitteen avulla.

Uudistuneessa Pennossa on helppo tehdä esimerkiksi yksittäisistä laskuista satunnaisesti toistuvia menoja sitä mukaa, kun tietää niiden erääntyvän. Kun elämä ei etene kuten KonMari-metodi eivätkä raha-asiat järjesty kerralla, voi Pennoon lisätä tapahtumia myös jälkikäteen. Pennoon tallentuu kaikki sinne merkityt tapahtumat, jolloin niistä tulee näkyviä erilaisten graafien avulla. Kuviot auttavat tarkastelemaan omia kulutustottumuksia. Lisäksi Pennon tiedot voi nollata eli käytön voi aloittaa alusta esimerkiksi suurten elämänmuutosten jälkeen.

Kun laskut ovat järjestyksessä ja tietää rahojen riittävän pakollisiin menoihin, voi Pennossa suunnitella myös pienen vararahaston kartuttamista säästötavoitteen avulla. Sitä varten on kehitetty uusi Säästö-välilehti. Säästettävän summan ei tarvitse olla suuri, sillä jo pienikin varautuminen yllätyksiin voi auttaa. Penno auttaa tavoitteen saavuttamisessa ilmoittamalla, paljonko kuukausittaisesta säästötavoitteesta puuttuu – vai onko se ehkä jo ylittynyt. Tilanteet elävät, mutta Penno auttaa pysymään raha-asioissa ajan tasalla.

 

Maija Isaksson

 

Maija Isaksson
projektisuunnittelija
Takuusäätiö

Pennoa on tarkoitus kehittää edelleen, joten otamme ilolla vastaan uudet ideat sekä palautteet. Voit lähettää Pennolle postia: penno(at)takuu-saatio.fi.
 

 

 

Penno.fi

Penno.fi -palvelun avulla voi seurata omaa rahankäyttöä ja asettaa säästötavoitteen. Penno on verkossa toimiva ilmainen palvelu, joka kertoo, mistä rahat tulevat ja minne ne menevät. Takuusäätiö on kehittänyt Pennon yhteistyössä eri sosiaalialan järjestöjen kanssa. Sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa kehittämistyötä Veikkauksen tuotoilla.

Maija Isaksson, Takuusäätiö