Olet täällä

Talouden suunnittelu ja rahankäyttö korona-aikaan

Nyt on hyvä aika pysähtyä tarkastelemaan rahankäyttöä, kun kotona vietetty aika on lisääntynyt. Poikkeusaika vaikuttaa moniin meistä myös taloudellisesti. Aloita nyt talouden suunnittelu tai päivitä suunnitelmasi. Puhukaa rahasta myös oman perheen kesken.

1. Suunnittele rahankäyttöä

Saatat huomata, ettei rahaa kulu nykyisin samalla tavalla kuin tavallisesti. Toisaalta perheen ruokakustannukset ovat voineet lisääntyä, kun lapset viettävät päivät kotona. Jos et vielä pidä kirjaa menoista ja tuloista, aloita nyt. Hyvä ja maksuton työkalu tähän on esimerkiksi Penno.

  • Selvitä taloustilanne käymällä läpi omat sekä koko perheen tulot ja menot. Pohdi, miten talous pysyy tasapainossa mahdollisissa muutoksissa. 
  • Tee selkeä suunnitelma siitä, miten menot jaetaan tulevina kuukausina. Pohdi, tulisiko kulutusta muuttaa myös poikkeustilanteen päätyttyä. 
  • Jos nykyinen taloudellinen puskuri eli vararahasto ei ole riittävä, pohdi miten sitä voisi tulevaisuudessa vahvistaa.   
  • Voit verrata omia elämisen kustannuksia kohtuullisen kuluttamisen viitebudjetteihin. Mitä eläminen maksaa -sivulta löydät eri elämäntilanteisiin sopivia viitebudjetteja ja oman täytettävän budjettipohjan.

2. Kuluta vain sen verran kuin sinulla on varaa

Poikkeustilanteessa paikallisia pienyrittäjiä kannattaa tukea oman talouden rajoissa. Älä kuitenkaan ota painetta kuluttaa rahaa ja tukea yrityksiä, jos oma taloutesi on tiukilla. Kriisin hetkellä yritysten pärjääminen ei voi olla kuluttajien toiminnan varassa, eikä sinun tarvitse tuntea siitä syyllisyyttä.  

Poikkeustilanteessa saatat huomata käyttäväsi enemmän aikaa ja rahaa nettishoppailuun. Se voi tuntua houkuttelevalta ratkaisulta tylsyyteen tai ahdistukseen. Pysähdy kuitenkin pohtimaan, mitä muuta voisit tehdä ahdistuksen tai tylsyyden vähentämiseksi.  

Perheen yhteiset lautapeli- tai lukuhetket, videopuhelu ystävän kanssa tai oma jumppahetki ovat hyviä vaihtoehtoja kuluttaa aikaa ja saada mieli rentoutumaan.

3. Puhu rahasta

On tärkeää ottaa raha-asiat puheeksi myös perheen kanssa niin arjessa kuin poikkeustilanteessa. Raha-asioista voit keskustella Marttojen sivuilta löytyvän Välttämätön, tarpeellinen, turha -pelin avulla. Pelistä löytyy sekä tulostettava että sähköinen versio. Pelin löydät täältä. Pelistä on myös sähköinen lisäosa lapsiperheille.

Voit pohtia myös oman tai perheesi taloustilanteen muutosta pelin avulla. 

  • Mieti tai selvitä esimerkiksi tiliotteesta, mikä kaikki normaaliin kulutukseesi kuuluva on jäänyt poikkeustilan myötä pois. Jaa tämän jälkeen nämä pois jääneet menot kolmeen kategoriaan: välttämättömiin, tarpeellisiin ja turhiin. Välttämättömät menot kuuluvat tulevaisuuteenkin, tarpeellisia menoja kannattaa tarkastella kriittisemmin ja turhat menot voit jättää pois myös arjen palattua normaaliksi.
  • Turhista menoista säästyneillä rahoilla voit esimerkiksi perustaa vararahaston mahdollista poikkeustilan pitkittymistä varten.  

4. Älä jää yksin

Jos raha-asiat poikkeustilanteessa askarruttavat, älä jää asian kanssa yksin. Vertaistukea, vinkkejä ja keskusteluseuraa löytyy esimerkiksi Facebookin Hallitse rahojasi -ryhmästä. Jos taloudellinen tilanteesi kiristyy, löydät lisää vinkkejä täältä.

Palautetyökalu