Olet täällä

Jos rahat eivät riitä kaikkien velkojen maksuun

Jos rahasi eivät riitä kaikkien velkojen maksuun, yritä neuvotella velkojien kanssa uusista maksusuunnitelmista. Jos se ei auta, valitse, mitä velkoja on järkevin maksaa ja anna muiden velkojen edetä perintään ja ulosottoon.

Tärkeimpiä velkoja ovat yleensä

  • asuntolaina tai vuokravelka
  • velat, joissa on vakuutena toisen ihmisen omaisuutta tai takaus
  • autolaina, jos se on välttämätön esimerkiksi työssä käymisen vuoksi.

Lyhennysvapaajakso asuntolainaan saattaa helpottaa maksuvaikeuksissa. Neuvottele pankin kanssa riittävän pitkä lyhennysvapaajakso, jolloin maksat vain lainan kuukausittaisen koron. Lyhennysjakson pituutta miettiessäsi selvitä pankin muutoksesta perimät kulut ja paljonko lyhennyksen osuus tuo väljyyttä rahatilanteeseesi.

Mitä teen, jos velat joutuvat perintään ja ulosottoon?

Kun velat alkavat ajautua perintään ja ulosottoon, on yleensä järkevämpää maksaa pikkuvelkoja kuin yrittää hoitaa isompia velkoja. Velkojat suostuvat helposti maksuohjelmiin, jossa velka tulee maksetuksi kokonaan pois muutamassa maksuerässä. Näin saatat säästää oikeudenkäynti- ja perintäkuluissa.

Velkojen päästäminen perintään tai ulosottoon saattaa olla helpottava ratkaisu. Se voi olla myös ainoa keino, jolla pystyt välttämään uusia laskurästejä tai velan maksua velalla.

Ensisijaisesti perintään/ulosottoon kannattaa päästää velkoja,

  • joiden kuukausierä on suuri ja vaarantaa tärkeimpien menojen hoitamisen tai ajaa lisävelkaantumiseen
  • jotka ovat suoraan ulosottokelpoisia, jolloin niihin ei tule oikeudenkäyntikuluja esimerkiksi terveydenhoito- ja sairaalamaksut, verot, sakot
  • jotka eivät juurikaan lyhene, vaan maksat niistä jo nyt enimmäkseen kuluja ja korkoa.

Lue lisää perinnästä ja ulosotosta

 

Palautetyökalu