Olet täällä

Vältä sikavipin vaarat neljällä helpolla vinkillä!

1. Kyseenalaista luottomainoksen tyrkyttämät mielikuvat

Mainokset maalaavat mielikuvia, jotka ovat todellisuudessa pelkkää unelmahöttöä. Mainosten tavoitteena on houkutella sinut ottamaan nopeasti ja harkitsemattomasti luottoa. Älä siis usko kaikkea, mitä mainokset lupaavat. Usein mainokset jättävät myös kertomatta sen, kuinka kalliiksi lainan takaisinmaksu todellisuudessa tulee. Voit joutua maksamaan lainasi jopa kaksinkertaisena takaisin.

2. Selvitä, onko sinulla oikeasti varaa

Pystytkö oikeasti maksamaan lainan takaisin ilman, että ajaudut velkakierteeseen? Tiedätkö oman maksukykysi eli paljonko sinulle jää nykyisistä tuloistasi jäljelle ylimääräistä, kun kaikki pakolliset menot on ensin maksettu? Muista, että laina ei ole ratkaisu rahanpuutteeseen eikä se koskaan lisää käytettävissä olevia tulojasi. Päinvastoin lainan takaisinmaksu sitoo tulevia tulojasi, jolloin sinulla on vähemmän rahaa käytettävissä tulevaisuudessa.

3. Mieti hetki (ja pelasta maapallo)

Tarvitsetko lainaa ihan oikeasti nyt heti? Voisitko odottaa jonkin aikaa ja säästää ainakin osan? Lainasta maksat ylimääräistä, koska lainatun summan lisäksi maksat korkoja ja kuluja. Säästämällä saat siis selvää säästöä. Mieti lainanoton lisäksi kriittisesti myös omia kulutusvalintojasi. Nopeasti ja harkitsemattomasti tehty ostos on usein turha heräteostos. Turha kulutus on ekologisesti kestämätöntä ja tuhoaa maapalloa.

4. Havahdu ajoissa

Mikäli talousasiat mietityttävät sinua, puhu asiasta läheisesi kanssa tai kysy apua Takuusäätiöstä. Ajan kuluminen usein vain pahentaa tilannetta, joten älä viivyttele.

 

 

Palautetyökalu