Olet täällä

Mitä eläminen maksaa?

Pohditko, riitävätkö rahat tai kulutatko liikaa? Haluaisitko elää kohtuullisella kulutuksella sekä lompakkoa että ympäristöä säästäen? Kuluttajatutkimuskeskuksen viitebudjettien avulla voit tarkastella ja peilata omaa kulutustasi.

Viitebudjetit ovat nimensä mukaan viitteellisiä esimerkkilaskelmia. Budjetteja tehtäessä kuluttajat ovat olleet päättämässä, mitä tavaroita ja palveluita tarvitaan, jotta ihminen tulee toimeen, voi ylläpitää terveyttä ja osallistua sosiaalisesti. Lisäksi myös asiantuntijat ja tutkijat ovat osallistuneet niiden laatimiseen.

Voit käyttää viitebudjetteja apuvälineenä, kun tarkastelet omaa rahankäyttöäsi. Ne soveltuvat hyvin myös välineeksi talousneuvontaan, talouskasvatukseen ja erilaisiin koulutuksiin.

Viitebudjetit eivät määritä esimerkiksi sitä, mitä pitäisi syödä tai mitä saisi tehdä. Niissä ei myöskään tarkastella, miten tietyt tulot pitäisi kuluttaa, vaan budjeteissa keskitytään tavaroihin ja palveluihin, joita tarvitaan arjen sujumiseen.

Tutustu infograafeihin ja tee oma budjetti

Takuusäätiö ja Martat ovat luoneet viitebudjeteista helppolukuisia infograafeja oman talouden tarkempaa tarkastelua varten. Alta löytyvissä infograafeissa havainnollistetaan lapsiperheen, yksinasuvan alle 45-vuotiaan, yksinasuvan yli 65-vuotiaan sekä yli 65-vuotiaan pariskunnan budjetteja. Lisää esimerkkilaskelmia erilaisille perhetyypeille löydät Kuluttajatutkimuskeskuksen raportista.

Jotta voit verrata omaa kulutustasi viitebudjetteihin, löydät alta myös tyhjän budjettipohjan. Kirjaa siihen omat kuukausittaiset menosi ja tarkastele, miten oma rahankäyttösi rakentuu. Voit joko tulostaa tiedoston alta tai tallentaa sen koneelle ja täyttää  maksuttomalla Adobe Acrobat Readerilla.

 

Pikkulapsiperheen infograafi

Pikkulapsiperheen budjetti

Yksinasuvan alle 45-vuotiaan infograafi

Yksinasuvan alle 45-v. budjetti

Pariskunta yli 65 vuotta -infograafi

Yli 65-v. pariskunnan budjetti

Yksinasuva yli 65-vuotias -infograafi

Yli 65-v. yksinasuvan budjetti

Yksinhuoltajaperheen viitebudjetti

Yksihuoltajaäidin budjetti

Oma budjettipohja

Oma budjettipohja, tulostettava

Oma budjettipohja, täytettävä

(avaa tiedosto Adobe Acrobat Readerilla)

 

 

 

Palautetyökalu