Olet täällä

Elämisen hiilijalanjälki

Mistä elämisen hiilijalanjälki koostuu? Haluatko tietää, minkälainen sinun hiilijalanjälkesi on? Entä millä tavalla muut kuluttavat?

Hiilijalanjälki tarkoittaa, kuinka paljon kasvihuonekaasuja tuotteen tai toiminnan elinkaaren aikana syntyy.

Hiilidioksidiekvivalentti on kasvihuonekaasupäästöjen yhteismitta, jonka avulla voidaan laskea yhteen eri kasvihuonekaasujen päästöjen vaikutus kasvihuoneilmiön voimistumiseen.

 

Kulutuksen perusteella syntyvä hiilijalanjälki

Sillä, miten käyttää rahaa, on suuri merkitys päästöjen määrään. Esimerkiksi kohtuullisella minimillä elävän alle 45-vuotiaan ihmisen hiilijalanjälki on noin 400 kg CO2e (hiilidioksidiekvivalenttia) kuukaudessa, kun taas keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on noin 860 kg CO2e kuukaudessa.

Laske oma hiilijalanjälkesi verkkosivuiltamme löytyvällä laskurilla.

Selvitettyäsi oman hiilijalanjälkesi voit katsoa alta löytyvistä infograafeista, millainen hiilijalanjälki syntyisi, jos kuluttaisit rahaa vain kohtuullisen minimin verran.

 

Mitä eläminen maksaa?

Alla olevien linkkien takaa löydät infograafit, joissa kuvataan erilaisten kotitalouksien hiilijalanjälkeä, kun kotitaloudessa kulutetaan rahaa vain kohtuullisen minimin verran. Nämä viitebudjettien pohjalta lasketut hiilijalanjäljet ovat henkeä kohden merkittävästi pienemmät kuin keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki.

Infograafin etusivulla on kulutus euroina ja toisella sivulla hiilijalanjälki, jonka yksikkönä käytetään hiilidioksidiekvivalenttia.

Takuusäätiö on laatinut infograafit yhteistyössä Marttaliiton kanssa. Infograafit perustuvat Kuluttajatutkimuskeskuksen julkaisemiin kohtuullisen minimin viitebudjetteihin.

jalanjäljet

Palautetyökalu