Aloittelevan säästäjän vinkit

Tuntuuko säästäminen vaikealta? Ei ihme, jos tuntuu: me ihmiset olemme luonnostaan huonoja säästämään. Tähän vaikuttaa moni asia, jotka on hyvä tiedostaa.

Elämme usein tässä hetkessä. Tavoittelemme asioita ennemmin tässä ja nyt kuin tulevaisuudessa, vaikka voisimme saada tulevaisuudessa enemmän. Lisäksi välttelemme tappioita; mitä jos säästämisessä ei onnistu?

Teemme päätöksiä autopilotilla ja tunteella. Toimimme totutulla tavalla, koska uusien tapojen opettelu vaatii vaivannäköä.

Miten tehdä säästämisestä helpompaa? Tässä tutkitusti toimivat vinkit säästämiseen.

Aseta konkreettinen säästötavoite. Sitoudumme vahvemmin selkeään tavoitteeseen. Omasta tavoitteesta voi vaikka laittaa kuvan puhelimen näytölle, jotta se pysyy mielessä.

Pilko tavoite osiin. 1000 euron säästö vuodessa kuulostaa suurelta, mutta kuukaudessa summa on 85 euroa ja viikossa noin 20 euroa. Motivaatio säästämiseen pysyy paremmin yllä, kun tavoite on paloiteltu pienempiin osiin.

Automatisoi säästäminen. Aseta verkkopankissasi automaattinen tilisiirto erilliselle säästötilille kerran kuukaudessa tai kerran kahdessa viikossa.

Mikrosäästä. Monissa pankeissa on mahdollista säästää automaattisesti erilliselle tilille joka kerta kun maksat kortilla. Summan voit päättää itse.

Ole lempeä itsellesi ja muista myös palkita pienistä onnistumisista ja välitavoitteiden saavuttamisesta.

Tee säästötavoitteesi näkyväksi

Tulosta tämä värityskuva itsellesi tukemaan säästötavoitteesi täyttymistä. Voit myös suunnitella itsellesi omanlaisen.

Lataa pdf-tiedosto