Yllättäviin menoihin varautuminen

Usein säästämistä pidetään vain hyvin toimeentulevien mahdollisuutena. Säästämisen voi kuitenkin aloittaa pienelläkin summalla erilliselle säästötilille tai käteisenä säästölippaaseen.

Pienikin vararahasto auttaa silloin, kun elämä yllättää. Lisäksi taloudellinen puskuri tuo mielenrauhaa.

Säästämisessä tärkeintä on, että aloitat heti. Säästettävä summa voi olla pienikin. Aika on säästäjän paras ystävä, sillä mitä aiemmin aloitat, sitä suuremman summan voit saada säästettyä.

Jotta pääset säästämisessä alkuun, kannattaa siitä tehdä automaattista. Säästäminen ei saa tehdä arjesta vaikeaa. Pidä huoli siitä, että asettamasi säästötavoite on sinulle mahdollinen saavuttaa. Kun säästötavoitteen asettaa pitkälle aikavälille, riittää pienikin säännöllisesti säästetty summa.

Muista, että myös ajoittaiset epäonnistumiset kuuluvat asiaan. Jatka kuitenkin säästämistä päättäväisesti.

Vinkkejä yllättäviin tilanteisiin

Yllättävät tilanteet, erilaiset kriisit ja elämän taitekohdat voivat vaikeuttaa laskujen ja velkojen maksua. Alla on pohdittavaksi muutamia vinkkejä, jotka auttavat selviämään yllättävistä tilanteista.

 1. Laita menot tärkeysjärjestykseen.
  Listaa kaikki laskut ja laita arkimenot tärkeysjärjestykseen. Mieti mitä tapahtuu, jos jokin lasku jää maksamatta tai rahat eivät riitä esimerkiksi ruokaan. Kaikista maksamattomista laskuista voi tulla maksuhäiriömerkintä, mutta vuokran tai sähkölaskun maksamatta jättämisestä voi seurata myös häätö tai sähköjen katkaiseminen. Hoida siis aina ensin elämiseen liittyvät välttämättömät menot. Velkoja voit lyhentää vasta, jos näiden jälkeen jää vielä rahaa.
  Esimerkki suositeltavasta laskujen ja menojen järjestyksestä:

  1. Vuokra, sähkö ja muut asumiskulut
  2. Ruoka ja lääkkeet
  3. Puhelin -ja nettiliittymälaskut
  4. Matkaliput, polttoaine, vakuutukset jne.
  5. Velkojen maksu
 2. Älä tee hätäratkaisuja.
  Älä turvaudu ensimmäiseksi kalliskorkoisiin luottoihin. Laskujen ja velkojen maksu velalla voi ensin helpottaa rahatilannetta, mutta saattaa johtaa velkakierteeseen tai syventävää sitä entisestään. Riskialttiita ratkaisuja ovat myös vuokran tai muiden asumiskulujen maksamatta jättäminen sekä luoton ottaminen toisen nimiin tai toisen takaamana.
 3. Sovi maksuista.
  Ole ensisijaisesti yhteydessä laskun lähettäjään tai velkojaan, jos et pysty maksamaan laskua tai velkaa. Niistä voi sopia vielä, vaikka ne olisivat menneet perintätoimistoon tai jopa ulosottoon. Selvitä maksukykysi ennen kuin teet sopimuksia, ettet lupaudu liian suuriin kuukausieriin.
  Esimerkiksi koronaviruksen aiheuttamat maksuongelmat ovat nyt yleisiä. Sinun ei tarvitse hävetä tilannettasi. Laskujen lähettäjät, velkojat ja ulosotto suostuvat nyt aiempaa joustavammin erilaisiin muutoksiin maksuissa.
 4. Hae apua.
  Jos raha-asiat painavat mieltäsi ja tarvitset apua, älä jää yksin. Saat maksutonta neuvontaa Takuusäätiöstä puhelimessa ja chatissa. Katso neuvontamme tarkemmat tiedot täältä.

Lisäksi olemme koonneet nettisivuillemme tietoa myös muista talous- ja velkaongelmiin sekä jaksamiseen tukea tarjoavista tahoista. Löydät ne sivulta Auttavia palveluita.

 

Vertaistukea Facebookista

Voit tulla keskustelemaan raha-asioista myös suljettuun Hallitse rahojasi -ryhmään. Löydät ryhmän Facebookista.

Siirry Facebook-ryhmään