Työiässä katse kohti tulevaisuutta

Työikäisenä on tärkeää katsoa myös kohti tulevaisuutta. Tämän päivän taloudellisilla valinnoilla ja ratkaisuilla on iso vaikutus oman tulevaisuuden taloudelliseen hyvinvointiin.

Työelämän aikana menot kasvavat usein tulojen myötä. Pienillä valinnoilla voit vaikuttaa menoihisi nyt ja tulevaisuudessa. On siis hyvä pohtia, minkä verran voi kuluttaa ja millainen summa voisi jäädä säästöön.

Mikäli mietit, minkä verran on kohtuullista käyttää rahaa, voit tutustua kohtuullisen minimikulutuksen esimerkkilaskelmiin. Näiden helppolukuisten infograafien pohjana on Kuluttajatutkimuskeskuksen julkaisemat kohtuullisen minimikulutuksen viitebudjetit. Viitebudjeteista löydät laskelmia sekä yksinasuville, pariskunnille että lapsiperheille.

Kohtuullisen minimikulutuksen viitebudjetit

Siirry artikkeliin

Työiässä oma eläkeaika voi tuntua kaukaiselta tulevaisuudelta. Eläkkeellä tulot yleensä pienenevät, ja tähän on hyvä varautua riittävän ajoissa. 10 vuodessa ehtii varautua jo hyvin, ja mitä aiemmin aloitat, sen parempi.

Jos aloittaminen tuntuu vaikealta, lähde liikkeelle seuraavin askelin.

  1. Tarkastele nykyistä rahatilannettasi. Selvitä tulosi ja menosi ja kirjaa ne ylös. Pohdi, miten pärjäät tulevaisuudessa pienemmillä tuloilla. Vähennätkö kulutusta, säästätkö vai jatkatko ehkä työntekoa pidempään?
  2. Aloita säästäminen heti, äläkä lykkää säästämisen aloittamista siihen, kun rahaa on kenties enemmän. Voit aloittaa vaikkapa vain muutamankin euron kuukausisummalla. Avain säästämisessä on säännöllisyys ja pienenkin puskurin säästäminen kannattaa.
  3. Selvitä velkasi ja se, kuinka kauan velkojen poismaksamiseen kuluu aikaa.

 

10 väittämää rahasta

Vastaa väittämiin ja näet, miten hyvin osaat jo nyt ennakoida tulevaa.

Siirry testiin