Kohtuullinen minimi säästää lompakkoa ja luontoa

Kun haluat säästää sekä lompakkoa että luontoa, kannattaa tutustua kohtuullisen minimikulutuksen viitebudjetteihin. Kuluttajatutkimuskeskus on julkaissut viitebudjetteja, joiden avulla voit tarkastella ja peilata omaa kulutustasi kohtuullisen minimikuluttamisen tasoon.

Viitebudjetit ovat nimensä mukaan viitteellisiä esimerkkilaskelmia. Budjetteja tehtäessä kuluttajat ovat olleet päättämässä, mitä tavaroita ja palveluita tarvitaan, jotta ihminen tulee toimeen, voi ylläpitää terveyttä ja osallistua sosiaalisesti. Lisäksi myös asiantuntijat ja tutkijat ovat osallistuneet niiden laatimiseen.

Viitebudjetit eivät määritä esimerkiksi sitä, mitä pitäisi syödä tai mitä saisi tehdä. Niissä ei myöskään tarkastella, miten tietyt tulot pitäisi kuluttaa, vaan budjeteissa keskitytään tavaroihin ja palveluihin, joita tarvitaan arjen sujumiseen.

Viitebudjetit soveltuvat hyvin myös välineeksi talousneuvontaan, talouskasvatukseen ja erilaisiin koulutuksiin.

Kuluttaminen eri elämäntilanteissa

Takuusäätiö ja Martat ovat luoneet viitebudjeteista helppolukuisia infograafeja oman talouden tarkempaa tarkastelua varten. Infograafeissa havainnollistetaan lapsiperheen, yksinasuvan alle 45-vuotiaan, yksinasuvan yli 65-vuotiaan sekä yli 65-vuotiaan pariskunnan budjetteja. Lisää esimerkkilaskelmia erilaisille perhetyypeille löydät Kuluttajatutkimuskeskuksen raportista.

Miten kuluttaminen vaikuttaa ympäristöön?

Esimerkiksi näiden viitebudjettien mukaisesti kuluttavan alle 45-vuotiaan ihmisen hiilijalanjälki on noin 400 kg CO2e (hiilidioksidiekvivalenttia) kuukaudessa, kun taas keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on noin 860 kg CO2e kuukaudessa.

Viitebudjettien pohjalta lasketut hiilijalanjäljet ovat henkeä kohden merkittävästi pienemmät kuin keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki.

Vinkkejä kestävään kuluttamiseen

Tutustu vinkkeihin kestävästä kuluttamisesta ja nappaa talteen itsellesi sopivat vinkit.

Tästä lukemaan vinkit