Kohtuullinen minimi säästää lompakkoa ja luontoa

Kun haluat säästää sekä lompakkoa että luontoa, kannattaa tutustua kohtuullisen minimikulutuksen viitebudjetteihin.

Mietitkö, minkä verran on kohtuullista käyttää rahaa arjen menoihin? Mikäli arkinen rahankäyttö mietityttää, voit tutustua Kuluttajatutkimuskeskuksen kohtuullisen minimikulutuksen esimerkkilaskelmiin eli viitebudjetteihin. Laskelmien avulla voit tarkastella ja peilata omaa kulutustasi kohtuullisen minimikuluttamisen tasoon.

Viitebudjetit eivät määritä esimerkiksi sitä, mitä pitäisi syödä tai mitä saisi tehdä. Niissä ei myöskään tarkastella, miten tietyt tulot pitäisi kuluttaa, vaan budjeteissa keskitytään tavaroihin ja palveluihin, joita tarvitaan arjen sujumiseen.

Viitebudjeteissa huomioitu erilaiset elämäntilanteet

Takuusäätiö ja Marttaliitto ovat muotoilleet Kuluttajatutkimuskeskuksen kohtuullisen minimikulutuksen viitebudjeteista helppolukuisia infograafeja. Infograafeissa havainnollistetaan lapsiperheen, yksinasuvan alle 45-vuotiaan, yksinasuvan yli 65-vuotiaan sekä yli 65-vuotiaan pariskunnan budjetteja. Lisää esimerkkilaskelmia erilaisille perhetyypeille löydät Kuluttajatutkimuskeskuksen raportista.

Viitebudjetit ovat nimensä mukaan viitteellisiä esimerkkilaskelmia. Budjetteja tehtäessä kuluttajat ovat olleet päättämässä, mitä tavaroita ja palveluita tarvitaan, jotta ihminen tulee toimeen, voi ylläpitää terveyttä ja osallistua sosiaalisesti. Lisäksi myös asiantuntijat ja tutkijat ovat osallistuneet niiden laatimiseen.

Viitebudjetit soveltuvat hyvin myös välineeksi talousneuvontaan, talouskasvatukseen ja erilaisiin koulutuksiin.

Testaa tietosi: Mitä eläminen maksaa?

Testaa tiedätkö, mitä eläminen nykypäivän Suomessa maksaa?

Siirry testiin