Huolestuttaako hintojen nousu? – Näin saat rahat riittämään

Inflaatio heikentää rahanarvoa ja siitä seuraa hintojen nousu. Omilla kulutusvalinnoilla voi osittain vaikuttaa siihen, miten hintojen nousu vaikuttaa omaan talouteen. Lue yhdeksän vinkkiä, miten saat rahasi riittämään, kun arki kallistuu.

1. Inflaatio nostaa hintoja, hintavertailu kannattaa

Vaikka inflaatio nostaa elintarvikkeiden hintoja, kaikkien tuotteiden hinnat eivät nouse. Hinnanmuutokset vaihtelevat eri tuotteiden ja myös kauppojen välillä.  Inflaatio onkin keskiarvo siitä, miten tuotteiden hinnat muuttuvat keskimäärin.

Ruokamenoissa on usein helpointa säästää:

 • Seuraa niiden elintarvikkeiden hintoja, joita itse käytät ja vertaile eri kauppojen valikoimaa. Ehkä voit löytää myös edullisempia vaihtoehtoja.
 • Hintojen noustessa säästät aiempaa enemmän, kun ostat punalaputettuja aletuotteita. Samalla vähennät kauppojen ruokahävikkiä.
 • Marttojen sivuilla on hyviä vinkkejä edulliseen kotiruokaan ja ruokamenojen säästämiseen.

Ruuan hinnan lisäksi polttoaineen, energian ja sähkön hinnat ovat nousussa. Tarkista ja kilpailuta sähkösopimuksesi. Mieti, voisiko joitakin automatkoja korvata kimppakyydeillä tai julkisilla liikennevälineillä.

2. Budjetoi kuukauden menot etukäteen

Tee tärkeimmille menoille kuukausittainen budjetti esimerkiksi budjettilaskurillamme. Budjetti auttaa hahmottamaan, mihin kaikkeen rahaa on varattava kuukauden aikana. Tee budjetista mahdollisimman totuudenmukainen tuloihisi nähden.

Budjetoi tärkeimmät menot ensin

 • asumisen menot (vuokra, sähkö ja vesi)
 • ruoka
 • lääkkeet
 • puhelin ja netti
 • matkakulut

3. Seuraa, mihin rahasi kuluvat

Jos et vielä seuraa tulojasi ja menojasi, nyt on sen aika. Seuraa rahankäyttöäsi vähintään muutaman viikon ajan kirjaamalla ylös kaikki tulosi ja menosi. Tulojen ja menojen seuraaminen voi paljastaa yllättäviä menoeriä.

Maksuton Penno.fi-verkkosovellus sopii tulojen ja menojen seuraamiseen erityisesti, jos seuraat rahankäyttöäsi ensimmäistä kertaa.

4. Velkojen lyhentäminen on säästämistä

Velkojen lyhentäminen kannattaa etenkin nyt, kun lainojen korkojen on ennustettu nousevan. Velkaa voi olla järkevää lyhentää mahdollisimman paljon ennen kuin korot nousevat ja syövät nykyistä isomman osan lyhennyksistä.

Toimi näin:

 • Selvitä lainojesi maksuohjelmien kesto. Jo pienellä kuukausimaksun nostolla voit nopeuttaa lainan loppuun maksamista. Säästät myös korossa, kun maksat ylimääräisiä kuluja lyhyemmän aikaa.
 • Laske ja selvitä lainalaskurillamme, miten korkojen nousu vaikuttaisi lainojesi hintaan.
 • Ota selvää eri velkojen maksukeinoista, jos et saat laskua maksettua.
 • Ota rohkeasti yhtyettä maksuttomaan neuvontaamme. Kartoitamme tilanteesi ja saat henkilökohtaisia vinkkejä velkatilanteesi selvittämiseen.

Velkojen vyörytys

Lainojen poismaksua voi nopeuttaa myös velkoja vyöryttämällä. Kaikkia muita velkoja lyhennetään minimilyhennyksen verran paitsi yhtä, jota lyhennetään mahdollisimman paljon.

Kun yksi velka on maksettu kokonaan pois, siirretään tähän velanmaksuun varattu summa seuraavan velan lyhentämiseen.

5. Harkitse ennen kuin otat lainaa

Laina ei ole ratkaisu rahanpuutteeseen, kun rahat eivät riitä arjen menoihin. Lainan lyhentäminen on yksi kuukausittainen kulu lisää, jolloin muihin arjen menoihin jää vähemmän rahaa. Kun yleinen hintataso ja korot nousevat, lainan lyhentäminen on entistä haastavampaa.

6. Kuluta kohtuudella, mieti mitä oikeasti tarvitset

Hintojen nousua ei voi välttää kokonaan. Omilla kulutusvalinnoilla voi kuitenkin osittain vaikuttaa siihen, miten hintojen nouseminen vaikuttaa omaan lompakkoon. Mieti jokaisella ostohetkellä, onko ostamasi tuote todella tarpeellinen. Jäätkö jostain paitsi, jos jätät tuotteen ostamatta?

7. Tarkkaile arjen pieniä menoja

Kun pieniä edulliselta tuntuvia menoja kertyy useita, pidemmällä ajanjaksolla niistä kertyy iso menoerä. Arjen pienten menojen seuraaminen vähentää heräteostoksia ja auttaa löytämään säästökohteita. Sivuiltamme löydät tulostettavan pohjan, jonka avulla lasket, kuinka paljon arjessasi usein toistuva pieni meno maksaa vuodessa.

8. Varaudu hintojen nousuun säästämällä – pienikin summa riittää

Hintojen nousuun on hyvä varautua säästämällä. Pienikin säännöllisesti säästetty summa auttaa tarvittaessa paikkaamaan kasvavia menoja. Säästölaskurillamme lasket, miten säästettävä summa ja aika vaikuttavat säästöjen kertymiseen.

9. Puhu rahatilanteestasi – et ole yksin

Moni joutuu nipistämään nyt menoistaan ja rahojen riittäminen huolestuttaa. Puhu rahatilanteestasi läheistesi kanssa.

Vertaistukea saat suljetusta Hallitse rahojasi -Facebook-ryhmästä. Keskusteluapua rahahuoliin saat maksuttomasta neuvonnastamme.

Saitko sivuilta tarvitsemasi tiedon?