Huolestuttaako hintojen nousu? – Näin saat rahat riittämään

Inflaatio heikentää rahanarvoa ja siitä seuraa hintojen nousu. Omilla kulutusvalinnoilla voi osittain vaikuttaa siihen, miten hintojen nousu vaikuttaa omaan talouteen. Lue yhdeksän vinkkiä, miten saada rahat riittämään, kun arki kallistuu.

1. Inflaatio nostaa hintoja, hintavertailu kannattaa

Vaikka inflaatio nostaa elintarvikkeiden hintoja, kaikkien tuotteiden hinnat eivät nouse. Hinnanmuutokset vaihtelevat eri tuotteiden ja myös kauppojen välillä.  Inflaatio onkin keskiarvo siitä, miten tuotteiden hinnat muuttuvat keskimäärin.

Ruokamenoissa on usein helpointa säästää:

  • Seuraa niiden elintarvikkeiden hintoja, joita itse käytät ja vertaile eri kauppojen valikoimaa. Ehkä voit löytää myös edullisempia vaihtoehtoja.
  • Hintojen noustessa säästät aiempaa enemmän, kun ostat punalaputettuja aletuotteita. Samalla vähennät kauppojen ruokahävikkiä.
  • Marttojen sivuilla on hyviä vinkkejä edulliseen kotiruokaan ja ruokamenojen säästämiseen.

2. Varaudu sähkön ja lämmityskustannusten hintojen nousuun

Energiamenoissa säästäminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Energia on tällä hetkellä arvokasta ja se näkyy sähköyhtiöiden kuluttajahinnoissa. Säästämällä energiaa säästät lompakkoasi ja myös luontoa. Esimerkiksi Motivan sivuille on koottu konkreettisia vinkkejä, miten energiasta voi säästää.

Isoihin sähkölaskuihin on mahdollista saada tukea kokonaisverotuksen kautta tai hakemalla suoraa tukea Kelalta. Kaikki tuet ovat määräaikaisia.

  1. Selvitä ensin mahdollisuutesi Verohallinnolta haettavaan sähkövähennykseen, joka vähennetään veroista kuten kotitalousvähennys.
  2. Kelan myöntämä sähkötuki on tarkoitettu vakituisen asunnon sähkökuluihin, ellei voi pienten tulojen vuoksi saada sähkövähennystä. Sähkötuen omavastuu on 400 €/kk.
  3. Viimesijassa voit hakea suureen sähkölaskuun toimeentulotukea Kelasta. Syynä on oltava korkea sähkön hinta ja sähkön kulutuksen on oltava kohtuullista.

Jos saat sähkölaskun, jota et pysty maksamaan:

  • Ota heti yhteyttä sähköyhtiöön. Voit neuvotella laskun maksuun lisäaikaa sopimalla eräpäivän siirrosta tai laskun maksamisesta pienemmissä erissä.
  • Hyödynnä taloutesi joustomahdollisuudet. Selvitä pankistasi, saatko asuntolainaan tai muuhun lainaan lyhennysvapaa, jonka aikana saat sähkölaskun maksettua.
  • Harkintaa lainalla maksamiseen. Jos päädyt maksamaan sähkölaskun luotolla, hae edullisin mahdollinen vaihtoehto esim. omasta pankista ja maksa luotto tiiviissä tahdissa pois. Hae heti apua, jos sinulle tulee maksuvaikeuksia.

Sähköyhtiö voi katkaista sähköt maksamattomien laskujen vuoksi, mutta vasta 3–4 kuukauden kuluttua eräpäivästä.

3. Budjetoi kuukauden menot etukäteen

Tee tärkeimmille menoille kuukausittainen budjetti esimerkiksi budjettilaskurillamme. Budjetti auttaa hahmottamaan, mihin kaikkeen rahaa on varattava kuukauden aikana. Tee budjetista mahdollisimman totuudenmukainen tuloihisi nähden.

Budjetoi tärkeimmät menot ensin

  • asumisen menot (vuokra, sähkö ja vesi)
  • ruoka
  • lääkkeet
  • puhelin ja netti
  • matkakulut

4. Seuraa, mihin rahasi kuluvat

Jos et vielä seuraa tulojasi ja menojasi, nyt on sen aika. Seuraa rahankäyttöäsi vähintään muutaman viikon ajan kirjaamalla ylös kaikki tulosi ja menosi. Tulojen ja menojen seuraaminen voi paljastaa yllättäviä menoeriä.

Maksuton Penno.fi-verkkosovellus sopii tulojen ja menojen seuraamiseen erityisesti, jos seuraat rahankäyttöäsi ensimmäistä kertaa.

5. Velkojen lyhentäminen on säästämistä

Velkojen lyhentäminen kannattaa etenkin nyt, kun lainojen korkojen on ennustettu nousevan. Velkaa voi olla järkevää lyhentää mahdollisimman paljon ennen kuin korot nousevat ja syövät nykyistä isomman osan lyhennyksistä.

Toimi näin:

  • Selvitä lainojesi maksuohjelmien kesto. Jo pienellä kuukausimaksun nostolla voit nopeuttaa lainan loppuun maksamista. Säästät myös korossa, kun maksat ylimääräisiä kuluja lyhyemmän aikaa.
  • Laske ja selvitä lainalaskurillamme, miten korkojen nousu vaikuttaisi lainojesi hintaan.
  • Ota selvää eri velkojen maksukeinoista, jos et saat laskua maksettua.
  • Ota rohkeasti yhtyettä maksuttomaan neuvontaamme. Kartoitamme tilanteesi ja saat henkilökohtaisia vinkkejä velkatilanteesi selvittämiseen.

Velkojen vyörytys

Lainojen poismaksua voi nopeuttaa myös velkoja vyöryttämällä. Kaikkia muita velkoja lyhennetään minimilyhennyksen verran paitsi yhtä, jota lyhennetään mahdollisimman paljon.

Kun yksi velka on maksettu kokonaan pois, siirretään tähän velanmaksuun varattu summa seuraavan velan lyhentämiseen.

6. Harkitse ennen kuin otat lainaa

Laina ei ole ratkaisu rahanpuutteeseen, kun rahat eivät riitä arjen menoihin. Lainan lyhentäminen on yksi kuukausittainen kulu lisää, jolloin muihin arjen menoihin jää vähemmän rahaa. Kun yleinen hintataso ja korot nousevat, lainan lyhentäminen on entistä haastavampaa.

7. Kuluta kohtuudella, mieti mitä oikeasti tarvitset

Hintojen nousua ei voi välttää kokonaan. Omilla kulutusvalinnoilla voi kuitenkin osittain vaikuttaa siihen, miten hintojen nousu vaikuttaa omaan lompakkoon. Mieti jokaisella ostohetkellä, onko ostamasi tuote todella tarpeellinen. Jäätkö jostain paitsi, jos jätät tuotteen ostamatta?

Tarkkaile myös arjen pieniä menoja. Kun pieniä edulliselta tuntuvia menoja kertyy useita, pidemmällä ajanjaksolla niistä kertyy iso menoerä. Sivuiltamme löydät tulostettavan pohjan, jonka avulla lasket, kuinka paljon arjessasi usein toistuva pieni meno maksaa vuodessa.

8. Varaudu hintojen nousuun säästämällä – pienikin summa riittää

Hintojen nousuun on hyvä varautua säästämällä. Pienikin säännöllisesti säästetty summa auttaa tarvittaessa paikkaamaan kasvavia menoja. Säästölaskurillamme lasket, miten säästettävä summa ja aika vaikuttavat säästöjen kertymiseen.

9. Puhu rahatilanteestasi – et ole yksin

Moni joutuu nipistämään nyt menoistaan ja rahojen riittäminen huolestuttaa. Puhu rahatilanteestasi läheistesi kanssa.

Vertaistukea saat suljetusta Hallitse rahojasi -Facebook-ryhmästä. Keskusteluapua rahahuoliin saat maksuttomasta neuvonnastamme.

Oliko sivusta sinulle hyötyä?