Sosiaalinen luotto

Mikäli tarvitset edullista lainaa välttämättömiin menoihin tai laskujen ja velkojen maksuun, apu voi löytyä sosiaalisesta luotosta. Sitä tarjotaan noin kolmessakymmenessä kunnassa eri puolilla Suomea.

Sosaalisen luoton myöntää kunta. Tarkista ensimmäiseksi oman asuinkuntasi sivuilta, onko kunnassasi sosiaalista luototusta. Voit myös soittaa kunnan puhelinvaihteeseen ja tiedustella asiaa sieltä. Huomaa, että sosiaalista luottoa myönnetään vain oman kunnan asukkaille eli et voi hakea sitä esimerkiksi naapurikunnasta.

Sosiaalisen luoton voi saada

  • välttämättömiin ja kohtuuhintaisiin hankintoihin tai menoihin, kuten kodinhankintoihin, lasten harrastusvälineisiin, työllistymisen vuoksi tarvittaviin työvälineisiin tai ajoneuvoon, silmälaseihin, hammashoitoon ja muihin terveydenhoitomenoihin
  • velkojen ja rästilaskujen poismaksuun

Luoton saadakseen on oltava pienituloinen ja vähävarainen, mutta maksukykyinen. Maksukyky lasketaan kunnan käyttämällä laskutavalla. Niillä, joilla ei ole maksukykyä lainan saamiseen, saattaa olla mahdollisuus saada harkinnanvaraista toimeentulotukea hankintaansa tai menoonsa.

Sosiaalinen luotto voi olla vaihtoehto kalliille pikavipille.

Luoton määrä vaihtelee eri kunnissa. Kunnasta riippuen sitä voi saada parista sadasta eurosta alkaen aina yli 10 000 euroon asti. Yläraja on tavallismmin 2 000 tai 5 000 euroa. Tyypillinen laina-aika on enintään viisi vuotta. Luoton korko on hyvin edullinen, 12 kuukauden euribor viitekorko eikä siitä peritä mitään muita kuluja.

Tutustu myös Takuusäätiön pienlainaan

Myös Takuusäätiöstä voi hakea pienen lainan. Lainoja myönnetään esimerkiksi kodinkoneeseen, huonekaluihin, takuuvuokraan, auton korjaukseen tai silmälaseihin. Takuusäätiön laina eroaa kunnan sosiaalisesta luototuksesta siinä, ettei sitä myönnetä laskujen ja velkojen yhdistämiseen.  Lue lisää säätiön pienlainasta

Palautetyökalu