Olet täällä

Blogi

Maksuhäiriömerkintöjen kasvu on ollut kestopuheenaihe ja trendi jo useamman vuoden ajan. Suomen Asiakastiedon mukaan maksuhäiriömerkinnän saaneilla on keskimäärin 15 merkintää. Eli laskuja ja velkoja on jäänyt maksamatta todella monia. Velkaongelmia on voinut olla jo vuosia ennen ensimmäistä merkintää. Ensimmäisen merkinnän jälkeen seuraa kuitenkin nopeasti liuta uusia merkintöjä, kun velkaa ei enää saakaan aiempien velkojen maksuun ja totuus omasta maksukyvystä realisoituu.

Vuokravakuus, pesukone, mikroaaltouuni, kahvinkeitin, imuri, muuttoauton vuokra ja niin edelleen. Monenlaista pientä ja isoa hankintaa ja tarvetta on edessä, kun nuori muuttaa omaan asuntoon. Hankintojen lisäksi on myös paljon käytännön asioita, joita on osattava ja muistettava hoitaa. Esimerkiksi sähkösopimus, vuokrasopimus, kotivakuutus, muuttoilmoitus sekä mahdollisten etuuksien hakeminen. 

Jag jobbade på Garantistiftelsen i somras, vilket verkligen öppnade mina ögon om hur viktigt det är att sköta om sin ekonomi.

Jag själv, mina vänner och jämnåriga använder sina pengar utan något desto större tänkande. Man äter ofta på restorang, festar och shoppar och utan att märka har man igen gått över sin budget. Från egen erfarenhet tror jag att dagens ungdomar spenderar mest pengar på mat, kläder, alkohol, samt andra rusmedel. Man köper alltså massor med små inköp, istället för att att spara ihop för något dyrare.

Epätietoisuus siitä, paljonko rahaa oli ja mihin sitä meni. Siitä lähti kiinnostukseni oman rahankäytön seuraamiseen. Ensin se tapahtui perinteisesti kynän sekä ruutupaperin kanssa, lukiossa siirryin Exceliin ja vuonna 2016 löysin Pennon, joka on yhä viikoittaisessa käytössä. Verrattuna lähtötilanteeseen Penno helpotti ja nopeutti sunnuntai-iltoja, jolloin käyn viikon menot läpi, tarkistan kuukausibudjetissa pysymisen ja hahmottelen seuraavan viikon menoja. Aikaa vievää puuhaa tämä ei siis ole.