Olet täällä

Blogi

Opiskeluaikaan on aina yhdistynyt pienituloisuus ja pennin loputon venytys. Tämä on myös mielleyhtymä, joka useimmilla herännee sanoista opiskelija ja raha. Kyse ei kuitenkaan ole vain mielikuvasta: opiskelijoiden keskimääräinen kuukausitulo Suomessa alittaa EU:n virallisen köyhyysrajan, sillä asumiskulujen jälkeen käyttörahaa jää keskimäärin 15 euroa päivässä.

”Tiukan budjetin mukaan piti elää, ja vaikka yhtä aikaa olin muuttanut isoon kaupunkiin houkutusten äärelle, niin olinkin lopulta suurimman osan ajasta kotona, koska ei ollut varaa mihinkään.”

Takuusäätiö on auttanut velkaongelmiin joutuneita ihmisiä jo 90-luvulta asti myöntämällä takauksia pankkilainoihin, jolla velat voidaan yhdistää yhdeksi lainaksi. Viime vuosien aikana yhä useammat markkinoilla toimivat rahoituslaitokset ovat aloittaneet saman. Erisuuruisia yhdistelylainoja markkinoidaan tällä hetkellä voimakkaasti joka suunnalta: ”Yhdistä lainasi, säästät kuluissa ja koroissa!” Sama ajatus on meillä Takuusäätiössäkin.

Heräteostoksia, vaikeus saada laskut maksettua järkevässä järjestyksessä, eräpäivien unohtuminen, yli varojen eläminen, pikavippikierre… Näin listasivat nuoret omaa taloudenhallintaansa vaikeuttavia asioita. Nuorilla taloudellinen lukutaito on keskimääräistä heikompaa, toteaa myös Mun talous -tiimi esityksessään kansallisen talouslukutaidon strategian puolesta.

Tämä parjattu ja murrosiän turbulenssissa elävä ikäluokka valittiin tietoisesti TATin tämän vuoden koulukiertueen Mun elämä, mun rahat kohderyhmäksi. Halusimme tavata kasvotusten juuri kasiluokkalaisia, sillä heillä on usein edessään ensimmäinen kesä kesätöissä sekä mahdolliset rippilahjarahat.