Olet täällä

Blogi

Raha, sen vähyys, hahmottaminen ja rahatalouden hoitamisen vaikeus puhututtavat usein adhd-oireisia aikuisia. Ihan ensiksi on syytä ampua alas typeriä olettamuksia: adhd-oireiset aikuiset eivät ole tyhmiä, laiskoja tai saamattomia! Neuropsykiatrinen häiriö nimeltä adhd vaikuttaa ihmisen toimintakykyyn. Adhd-oireisen talousasioiden hoitoon yhteisvaikuttaa moni asia.  Ei siis ole ihme, että talousasiat usein ovat tai ovat olleet solmussa adhd-oireisilla.

Seuraavan viidentoista vuoden aikana yli 80-vuotiaiden määrä tulee kolminkertaistumaan. Suurin osa ikääntyneistä pystyy hoitamaan raha-asiansa hyvin – itsenäisesti tai avustettuna. Ikääntyminen itsessään ei heikennä henkilön kykyä huolehtia raha-asioistaan tai tehdä nii­tä koskevia päätöksiä. Kuitenkin sairaudet ja riippuvaisuus toisten avusta lisäävät riskiä jou­tua taloudellisen hyväksikäytön kohteeksi. Muistia heikentäviin sairauksiin sairastuu vuosit­tain joka neljäs yli 65-vuotias.

Yksi sana, KonMari, ja monet jo tietävätkin mistä on kyse. Niille, jotka eivät tiedä, KonMari on tavaroiden järjestelymetodi. Sen avulla kodeissa laitetaan paikat siistiksi ja poistetaan turhat tavarat. Tavaroiden lisäksi voi järjestellä myös muita elämän eri osa-alueita. Esimerkiksi laskujen ja arkisten raha-asioiden järjestykseen laittaminen on hyödyllistä ja tekee arjesta sujuvampaa. Penno on siihen sopiva apuväline.