Olet täällä

Blogi

Vertaislainat ovat lainausmuotona nousemassa pikavippien rinnalle, uutisoi Kauppalehti 18.5. Tältä näyttää myös velkaongelmaisia auttavassa Takuu-Säätiössä. Vapaaehtoista velkajärjestelyä hakevien ihmisten velkaluetteloissa on alkanut esiintyä huolestuttavan usein vertaislainoja.

Vertaislaina on vanha lainaustoiminnan muoto. Sen alkulähtökohdat ovat siinä, kun ystävä tai sukulainen lainaa tarpeessa olevalle rahaa ja korkoja ei juuri keräillä.

Raha-asiat koskettavat kaikkia, se on selvää. Toiset tulevat toimeen pienemmillä tuloilla kuin toiset, mutta riittämättömät tulot voivat aiheuttaa ongelmia. Työskentelen Takuu-Säätiön pienlainaprojektissa suunnittelijana ja olen huomannut, että liian pieniä tuloja yritetään paikata lainarahalla.

Sain eilen sähköpostia Iina Tähtiseltä. Iinalla oli minulle henkilökohtaista asiaa. Hän halusi tarjota käyttööni 2000 euron joustavaa luottoa.

Kysymys oli Ferratumin pikavippimainoksesta. Sinälläänhän asiassa ei ollut periaatteessa mitään erikoista. Ihmiset kaikkialla kertovat sähköpostiensa täyttyvän kulutusluotto- ja pikavippimainoksista, mutta nyt mainos tuli ensimmäistä kertaa työsähköpostiini. Aiemmin työpaikan sähköpostisuojaukset ovat ilmeisesti pitäneet mainokset erossa ”työminästäni”.

Tutkimusten mukaan puolet suomalaisista on maksanut laskuja myöhässä kuluneen vuoden aikana. Maksuviivästys ei kuitenkaan välttämättä merkitse maksuvaikeuksia, vaan valtaosa tutkimukseen vastanneista kertoo syyksi unohduksen. Varsinaisista maksuvaikeuksista voidaan puhua silloin, kun maksamattomat laskut alkavat kasaantua.