Olet täällä

Artikkeli: Pysy taloutesi tasalla

Asuminen ja muut arjen pakolliset menot voivat viedä ison osan tuloista. Tällöin talous voi olla jatkuvasti tiukoilla, vaikka yrittäisi elää niukemmin. Toisaalta rahankäyttö voi livetä käsistä aiempaa helpommin, kun rahasta on tullut näkymättömämpää kortti- ja mobiilimaksamisen myötä.

Silloin kun raha vain tuntuu katoavan jonnekin, kannattaa rahankäyttöä pysähtyä miettimään. Suunnittelemalla ja seuraamalla omaa taloutta voi arjesta saada paremman otteen.

”Rahankäytön seuraamisen ei ole tarkoitus tehdä elämästä tylsää. Se auttaa kuitenkin huomaamaan, mihin rahat oikeasti riittävät ja mitä rahankäyttö minulle merkitsee”, kertoo rahavaikeuksissa auttavan Takuusäätiön kehittämispäällikkö Minna Markkanen.

Rahankäytön rytmi löytyy Pennolla

Ilmainen Penno-sovellus on yksi väline, jolla rahankäyttöä voi hahmottaa. Siihen kirjataan ylös päivittäiset menot ja tulot, jolloin rahankäytöstä tulee konkreettisempaa. Sähköinen Penno on saanut rinnalleen myös paperisen version. Voit tilata sen maksutta täältä.

Pennon avulla voi etsiä myös rahankäytön rytmiä. Sen löytymisessä auttaa, kun tietää, mikä laskujen tärkeysjärjestys on. Ensin huolehditaan aina pakollisista menoista, kuten vuokrasta ja muista asumiseen liittyvistä kuluista. Sen jälkeen näkee, kuinka paljon rahaa jää muuhun ja miten pitkäksi ajaksi sen pitäisi riittää.

Jos oma talous on kaaoksessa, ei sitä ole helppo saada sormia napsauttamalla hallintaan. Tämän takia Markkanen kehottaakin olemaan armollinen itselleen.

”Ei välttämättä tarvitse seurata heti kaikkia menoja, vaan jonkin pienemmänkin asian seuraaminen auttaa.”

Myös Takuusäätiön suunnittelijalla Maija Isakssonilla on kokemusta Pennon käytöstä. Hänen mukaansa rahankäytön seuraaminen tuo turvaa. Pennon avulla Isaksson on saanut käsityksen siitä, miten suuren osan palkasta pakolliset menot, kuten asuntolainan lyhennys ja lasten päivähoitomaksut vievät.

”Niiden takia tili saattaa olla melko tyhjä ennen palkkapäivää. Samalla tulee kuitenkin turvallinen olo, kun näkee, että isot laskut on tässä kuussa jo maksettu.”

Markkanen on Pennoa käyttäessään huomannut rahankäytön tapoja, joista hänen on mahdollista säästää. Säästäminen on yksi osa Pennoa. Sovellukseen voi merkitä säästötavoitteen ja seurata sen etenemistä. Säästäminen kannattaa aloittaa, vaikka pystyisi säästämään vain silloin tällöin pienen summan. Tuhansia ei tarvitse tavoitella.

”Satasenkin vararahan kerryttäminen pidemmällä aikavälillä saattaa auttaa yllättävässä tilanteessa. Parilla sadalla saa jo uuden pesukoneen ilman kallista vippiä.”

Raha voi rasittaa ihmissuhteita

Parisuhteessa rahankäytön tavoissa voi olla isojakin eroja ja se saattaa aiheuttaa riitaa puolisoiden välillä. Rahasta puhuttaessa ”sinä aina tuhlaat” -syytökset harvoin kuitenkaan vievät eteenpäin, vaan keskustelu kannattaa pitää konkreettisena.

Jos puolison rahankäyttö johtaa siihen, että toinen vastaa yksin vuokrasta ja muista yhteisestä menosta, asia pitää ehdottomasti ottaa esille. Apuna keskustelun aloittamisessa voi käyttää Pennoa. Sen avulla voi näyttää, mihin omat rahat menevät ja millaisena tilanteen kokee.

”Keskustellessa voi myös miettiä todellisia tekoja. Jos puoliso on esimerkiksi heräteostelija, voi miettiä, auttaisiko, jos maksukorttiin asettaisi tarpeeksi pienen päiväkohtaisen ostorajan”, Markkanen kertoo.

Joskus raha saattaa olla ongelma myös vanhempien ja aikuisten lasten välisissä suhteissa. On inhimillistä, jos vanhemmat haluavat auttaa rahavaikeuksiin ajautunutta lastaan. Auttamisen raja menee kuitenkin viimeistään siinä, että toisen puolesta ei pidä velkaantua.

”Vippi, joka tuntuu helpolta ratkaisulta, voi oikeasti olla kaikkein huonoin vaihtoehto. Pahimmassa tapauksessa se voi johtaa siihen, että pian myös auttajat ovat ongelmissa”, Isaksson kertoo.

Hyödyllisempää on, jos vanhemmat auttavat lastaan hakemaan apua rahaongelmiin. Vaikeuksissa tarvitaan lisäksi henkistä tukea, joten myös siinä vanhemmat voivat olla omien voimavarojensa mukaan tukemassa.

Älä jää yksin

Apua kannattaa pyytää heti, kun huomaa, että raha-asiat eivät ole kunnossa. Raha- ja velkaongelmia hävetään ja sen takia liian moni jää yksin murehtimaan.

”Asiat saataisiin nopeammin eteenpäin, jos niitä ei yritettäisi paikkailla ensin erilaisilla hätäratkaisuilla”, Markkanen toteaa.

Maksutonta neuvontaa saa Takuusäätiön Velkalinjalta ja Kysy rahasta -chatista. Molemmissa palveluissa voi keskustella omasta tilanteesta ja siitä, miten rahaongelmat olisi mahdollista ratkaista. Myös läheiset voivat kysyä neuvoja.

Esimerkiksi erään adhd-diagnoosin saaneen miehen talousongelmat lähtivät purkautumaan, kun hän uskalsi ottaa yhteyttä neuvontaan. Miehen raha-asiat olivat menneet sekaisin, kun hän erosi vaimostaan. Sen jälkeen häneltä jäi laskuja ja vuokria maksamatta. Kaiken kaikkiaan niistä kertyi velkaa noin 15 000 euroa. Ratkaisu tilanteeseen löytyi Takuusäätiön takaamasta pankkilainasta, jolla miehen rästilaskut ja muut velat maksettiin kerralla pois.

”Tällöin velkojen takaisinmaksusta oli helpompi selvitä, koska esimerkiksi korkoihin kului joka kuukausi vähemmän rahaa”, Markkanen kertoo.

Takuusäätiön lisäksi apua voi kysyä myös kuntien järjestämästä talous- ja velkaneuvonnasta, seurakunnista ja muista sosiaalialan järjestöistä. Eikä rahasta puhumista kannata häpeillä läheistenkään kanssa.

”Jos esimerkiksi laskuja on avaamatta iso pino, niiden läpikäyminen tuntuu vähemmän pelottavalle, kun sen tekee jonkun toisen kanssa.”

 

Apua kannattaa hakea heti, kun oma talous ei tunnu olevan tasapainossa, muistuttavat Markkanen ja Isaksson.

Takuusäätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö, joka auttaa velkakierteessä ja taloudellisesti haavoittuvassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä tarjoamalla neuvoja ja ratkaisuja talous- ja velkaongelmiin. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee toimintaa Veikkauksen tuotoilla. www.takuu-saatio.fi

Teksti: Elina Kelola

Artikkeli on julkaistu ADHD-liiton jäsenlehdessä 4/2016.