Olet täällä

Artikkeli: Huolehdi oman talouden tasapainosta

Määräaikaiset työt, työttömyys sekä vaihtelevat tulot haastavat tarkkaan taloudenpitoon. Raha-asioita suunnittelemalla vaikeista tilanteista on kuitenkin helpompi selvitä.

Takauskäsittelijä Disa Palmroos-Aalto työskentelee velallisia auttavassa Takuusäätiössä. Hän kuulee päivittäin tarinoita, miten rahasta ja liian suurista veloista tulee arkea ahdistava ongelma. Jokaisen ihmisen tarina on omanlaisensa, mutta yhtäläisyyksiäkin löytyy.

Hoitoalalla työskentelevät kertovat usein, että rahaongelmiin ja velkaantumiseen ovat vaikuttaneet esimerkiksi vaihtelevat ja epäsäännölliset tulot. Lisäksi niin terveydenhoitajilla kuin muillakin hoitajilla on vahva auttamisen halu, joka heijastuu myös perhe-elämään.

”Se näkyy, että auttajan rooli nousee herkästi esille. Autetaan lasten perheitä rahallisesti, vaikka siihen ei olisikaan varaa”, kertoo Palmroos-Aalto.

Myös työntekemisen tahti on muuttunut. Työtä saatetaan tehdä minimiresursseilla ja sen päälle arjen pyörittäminen voi olla raskasta. Tämä voi osittain vaikuttaa siihen, että myös uupumisen oireet näkyvät.

”Masennus on hyvin tyypillinen sairaus. Sitä kautta tulee väsymys asioiden hoitoon.”

Palmroos-Aalto kertoo perheestä, jossa monet vastoinkäymiset ja arjen paineet uuvuttivat hoitajana työskentelevän äidin. Tällöin kaikki laskut jäivät maksamatta. Lopulta maksamattomia laskuja oli pinossa yli 80 kappaletta. Kun kaikki laskettiin yhteen, oli velkaa lähes 16 000 euroa.

Jos tulot vaihtelevat, suunnittelun tarve kasvaa

Arkea on vaikea pyörittää, jos tuloista ei ole tarkkaa tietoa. Kun peruspalkan päälle tulee erilaisia lisiä, vaatii kuukausitulon hahmottaminen tarkkuuta.

”Silloin raha-asioiden suunnitteleminen ja seuraaminen on kaiken a ja o”, painottaa Palmroos-Aalto.

Sama neuvo pätee, jos tuloissa tapahtuu muutoksia määräaikaisten töiden tai työttömyyden takia. Lisäksi silloin kannattaa käydä läpi omat kulutustottumukset ja minimoida kaikki turha ostelu. Ongelmia tulee, jos elämisen taso mitoitetaan väärin. Kun tulot ovat pienemmät kuin menot, ajaa yhtälö helposti vippien ja kulutusluottojen luo.

Pahoja päiviä varten kannattaa myös varautua etukäteen. Liikkeelle pääsee pienelläkin rahalla. Muutaman kympin säästö kuukaudessa kerryttää ajan kanssa isompaa vararahastoa.

Arjen menojen seuraamiseen on monta tapaa

Raha-asioiden seuraamiseen ja suunnitteluun on olemassa erilaisia välineitä. Hyviä ovat esimerkiksi erilaiset sähköiset sovellukset kuten ilmainen Penno. Liikkeelle voi lähteä myös tarkastelemalla omalta tiliotteelta, mihin rahat kuluvat.

”Itse jaan käytössä olevan rahan kuukauden jokaiselle päivälle. Silloin näen, kuinka paljon voin kuluttaa. Jos jotain jää yli, siirrän sen seuraaville päiville.”

Palmroos-Aalto kannustaa kokeilemaan päiväbudjettia, jos oma talous on oikein solmussa. Silloin raha ei pääse valumaan käsistä.

Oman talouden seuraaminen voi olla virkistävää, vaikka ongelmia ei olisikaan. Jos tili on aina kuun lopussa nollilla, voi kulutustapojen tarkasteleminen tuoda lisää joustonvaraa.

”Kun oma talous on jollakin tapaa hallinnassa, niin ei yhdestä cappuccinosta silloin tällöin tarvitse kuitenkaan huonoa omaatuntoa tuntea. Elämässä pitää olla myös iloisia asioita.”

Ratkaisut rahaongelmiin vaativat sitoutumista

Suomalaisilla on vahva tarve pärjätä yksin. Apua raha- ja velkavaikeuksiin haetaan usein vasta sitten, kun ongelmat ovat paisuneet suuriksi. Palmroos-Aallolla on hyvä vinkki siihen, miten avuntarpeen voisi tunnistaa jo aiemmin.

”Keskustele itsesi kanssa rehellisesti siitä, millainen taloudellinen tilanteesi on ja pärjäätkö siinä yksin. Jos on yhtään epävarma olo, niin velkaneuvonnan ammattilaiset kunnissa ja Takuusäätiössä ovat sitä varten.”

Hoitoalalla on totuttu auttamaan muita, jolloin autettavaksi siirtyminen ei välttämättä ole helppoa. Ensimmäinen yhteydenotto velkaneuvontaan vaatii rohkeutta, mutta se kannattaa. Talous- ja velkaongelmiin on olemassa ratkaisuja. Ne vaativat kuitenkin kärsivällisyyttä.

”Ongelmista selviää kyllä, mutta silloin kaikkein isoimmassa roolissa on ihminen itse. Pitää olla halu laittaa tilanne kuntoon ja kiinnostus siihen, että seuraa omaa rahankäyttöään.”

 

Huolehdi oman talouden tasapainosta

PUHUMATTOMUUDEN KULTTUURI VAIVAA RAHA-ASIOISSA

Raha on aihe, josta ihmisten on vaikea puhua. Disa Palmroos-Aalto törmää usein siihen, että velkaongelmiin joutuneet ihmiset kokevat epäonnistuneensa elämässä. Yhteiskunta ja muut ihmiset asettavat monenlaisia odotuksia, miten elämän pitäisi mennä ja millaisia meidän pitäisi olla. Nämä ajatukset istuvat syvällä ihmisten mielissä.

”Pitäisi olla hyvin toimeentuleva, loistava perhe, Volvo ja kesämökki, mutta eihän se näin mene. Ihmisille tapahtuu yllättäviä asioita, eikä kukaan ei ole suojassa elämältä. Parisuhde voi ajaa karille tai voi sairastua vakavastikin.”

Pieleen menneet raha-asiat ja häpeä kulkevat käsikkäin. Tämän takia Palmroos-Aalto toivoo, että kaikki sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ottaisivat rahan rohkeasti puheeksi. Ammattilaiset voivat kysyä asiakkailtaan suoraan, ovatko arjen raha-asiat kunnossa.

”Mitä enemmän rahasta puhutaan, sitä helpommaksi se tulee. Silloin raha muuttuu arkiseksi, eikä se toivottavasti ole enää kenenkään mielessä ihmisen arvon mitta.”
 

 

Artikkeli on julkaistu Terveydenhoitaja-lehdessä 5/2016.

Teksti ja kuva: Elina Kelola, tiedottaja, Takuusäätiö