Olet täällä

Hae velkajärjestelyä tuomioistuimesta

Yksityishenkilön velkajärjestelyllä voidaan ratkaista sellaiset velkaongelmat, joihin ei muuta keinoa löydy, koska maksukyky ei riitä kaikkien velkojen maksamiseen.

Velkajärjestelyssä velkoja maksetaan oman maksykyvyn mukaan tavallisesti kolme tai viisi vuotta ja loput, maksamatta jääneet velat saa anteeksi. Ennen sen hakemista täytyy aina selvittää tai arvioida, voiko velkongelmaan löytyä ratkaisu jostakin muusta keinosta heti tai esimerkiksi parin, kolmen vuoden kuluessa. Muita keinoja ovat yleensä maksusopimukset velkojien kanssa, Takuusäätiön takauksen hakeminen pankkilainaan tai kunnan sosiaalinen luotto tai velkojen maksaminen ulosoton kautta.

  • Velkajärjestelyä voi hakea yksityishenkilö tai pienyrittäjä, joka asuu vakituisesti Suomessa.
  • Sitä haetaan käräjäoikeudesta.
  • Hakemuksen tekemisessä auttaa aina kunnan talous- ja velkaneuvoja.

Hakeudu suoraan kunnan talous- ja velkaneuvontaan tai ota ensin yhteyttä Takuusäätiön neuvontaan. Voit keskustella Velkalinjassa tai chatissa alustavasti siitä, olisiko yksityishenkilön velkajärjestely sinulle sopiva ratkaisu.

Näillä sivuilla kerrotaan pääpiirteissään, mistä velkajärjestelyssä on kysymys, kuinka kauan se kestää ja mitä ehtoja sen saamiseen on. Yksityikohtaisempaa tietoa löydät Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta.