Olet täällä

Vireille tulo ja maksukehotus

Ulosotto käynnistyy, kun velkoja tekee ulosottohakemuksen ulosottovirastoon ja asia tulee vireille ulosottoon. Saat tiedon siitä ja mahdollisuuden maksaa velan pois.

Ensimmäiseksi saat ulosotosta vireilletuloilmoituksen. Siinä kerrotaan, että velkasi on saapunut ulosoton perittäväksi eli se on tullut vireille. Ilmoituksessa on yhteydenottokehotus, ulosottomiehen yhteystiedot ja ennakkoilmoitus alkavasta ulosmittauksesta.

Vireilletuloilmoituksen lisäksi lähetetään yleensä myös maksukehotus. Tässä vaiheessa voit maksaa esimerkiksi pienen velan kokonaan pois. 

  • Maksa se viimeistään maksukehotuksessa ilmoitettuun eräpäivään mennessä. 

  • Jos tarvitset maksuaikaa, ota yhteyttä ulosottomieheen. Hän voi myöntää maksuaikaa enintään kolme kuukautta, jos on todennäköistä, että kykenet maksamaan koko velan pois. Velkojien suostumuksella ulosottomies voi antaa maksuaikaa kaikkiaan kuusi kuukautta. Lapsen elatusapuvelkaan voi saada maksuaikaa vain lapsen toisen vanhemman eli äidin tai isän suostumuksella.  

Jos maksat velan, ulosotto ei tee ilmoitusta luottotietorekisteriin. Voit siten säilyttää luottotietosi, jos ulosottoon on menossa suoraan ulosottokelpoisia velkoja. Suoraan ulosottokelpoisten velkojen listan löydät täältä, kohdasta Mitä ovat suoraan ulosottokelpoiset saatavat.

Sen sijaan, jos ulosottoon on menossa velkoja, joihin on haettu maksutuomio oikeudesta, luottotiedoissasi on jo siitä tullut merkintä. Se säilyy, vaikka maksaisit velan pois. Katso merkinnän kesto