Oletko velkakierteessä?

Oletko ajatellut: ”Saisinpa yhden lainan, jolla maksaa rästilaskut ja velat kerralla pois.” Velkojen yhdistäminen ja laskurästien poismaksu uudella velalla voi olla hyvä ratkaisu, mutta siinä on riskinsä. Se saattaa vain siirtää maksuvaikeuksia eteenpäin ja paisuttaa velkamäärää.

Esimerkiksi voi käydä näin:

  • Maksat uudella lainalla vain osan veloista tai laskurästeistä, esimerkiksi kiireisimmiltä tuntuvat, mutta hyvin pian huomaat olevasi jälleen saman tilanteen edessä.
  • Saat velkasi ja laskusi maksukykysi mukaisiksi, mutta rahankäyttö- ja kulutustottumuksesi eivät muutu, ja sorrut ottamaan lisälainaa.
  • Saat velkasi yhdistettyä ja maksut ajan tasalle, mutta et osannut arvioida maksukykyäsi oikein ja pienetkin yllättävät tai harvemmin toistuvat menot johtavat uudelleen maksuvaikeuksiin.

On tärkeää, ettet vain reagoi ja tee nopeita hätäratkaisuja, vaan selvität tilanteesi ensin rauhassa.

Velkakierre voidaan ratkaista eri tavoin tilanteesta riippuen. Toisille riittää pelkkä rahankäytön ryhdistäminen ja erilaiset maksujärjestelyt velkojien kanssa. Nämä voivat korjata talouden raiteille varsinkin, jos velkamäärä ei ole vielä kasvanut suureksi tai maksuvaikeudet ovat lyhytaikaisia.

Suurempiin ongelmiin tarvitaan vapaaehtoinen velkojenjärjestely tai tuomioistuimen vahvistama velkajärjestely. Näihin tarvitset ammattilaisen apua.