Oletko perheellinen?

Jokainen pariskunta hoitaa raha-asiat omalla tavallaan. On erilaisia toimivia tapoja jakaa vastuu yhteisistä menoista, kuten laskujen maksusta ja ostosten tekemisestä.

Rahasta riitely tai tunne epäoikeudenmukaisesta vastuunjaosta on merkki, että kaikki ei ehkä ole kunnossa. Puhu raha-asiat auki ja sovi niistä tietoisesti. Musta tuntuu -keskustelujen perusteella raha-asioista sopiminen ei yleensä onnistu. Parasta on kirjata talousasiat konkreettisesti yhdessä paperille.

Toisinaan tilanne on niin tulehtunut, ettei raha-asioiden selvittely onnistu. Tai ehkä olet jo tyytyväinen siihen, miten olette jakaneet menot ja voit toimia riittävän itsenäisesti. Tee silloin tilannekartoitus ja suunnitelmat niiltä osin kuin itse olet vastuussa.

Mieti myös, mitä voi tapahtua, jos toinen ei hoida osuuttaan yhteisistä menoista. Miten varmistut, että hän hoitaa ne? Ellet tiedä puolisosi tuloja, menoja ja velkoja, pystytkö päättelemään, milloin on syytä olla huolissaan? Ehkä se, että selvittelet ja suunnittelet raha-asioita ensin yksin, auttaa myöhemmin käsittelemään niitä yhdessä puolisosi kanssa.

Avo- tai aviopuolisot vastaavat yhdessä

  • vuokrasta ja sähköstä
  • päivähoitomaksuista
  • vakuutus- ja muista sopimuksista, jotka he ovat yhdessä allekirjoittaneet
  • veloista, joissa he ovat molemmat pää- tai yhteisvelallisina, takaajana tai heillä on yhteistä omaisuutta lainan vakuutena.

Velkoja voi periä näitä velkoja kummalta tahansa tai molemmilta.

Jos otat velkaa vain omiin nimiisi, velkoja ei peri sitä puolisoltasi, vaikka olisit käyttänyt sen yhteisen kodin tai lasten hankintoihin.

Myös lapsille kannattaa kertoa taloustilanteesta. Mieti kuitenkin, kuinka tarkasti ja mitä asioita puhut minkäkin ikäiselle lapselle. Kertominen on helpointa, kun vanhemmat hahmottavat itse tilanteensa.

Lapset voivat pettyä ja surra ymmärtäessään, että perheessä joudutaan tinkimään. Se on kuitenkin parempi kuin kireä ja salaileva ilmapiiri. Samalla lapset oppivat raha-asioita omaa elämäänsä varten.