Maksuhäiriömerkintä

Maksuhäiriömerkintä tulee maksamattomasta velasta ja se merkitään luottotietorekisteriin. Lähes 400 000 suomalaista elää maksuhäiriömerkinnän kanssa.

Maksuhäiriömerkinnän tarkoituksena on pysäyttää velkaantuminen, ei mitata ihmisen luotettavuutta. Merkinnän taustalla voi olla useita eri syitä, kuten sairastuminen, ero, pienituloisuus, kriisi elämässä tai työttömyys.

Näillä sivuilla vastaamme yleisimpiin kysymyksiin ja huoliin maksuhäiriömerkinnästä. Maksuhäiriömerkinnän saaminen ja luottotietojen menettäminen tarkoittavat samaa asiaa.

Suomessa on 1.4.2024 alkaen käytössä myös positiivinen luottotietorekisteri. Lue lisää rekisteristä tältä sivulta.

1. Unohdin maksaa laskun. Voinko saada maksuhäiriömerkinnän?

Maksuhäiriömerkintää ei voi saada, jos laskun eräpäivä on vasta mennyt. Ennen kuin voit saada maksuhäiriömerkinnän, lasku on ollut pitkään maksamatta ja olet saanut maksumuistutuksia ja perintäkirjeitä. Kirjeissä on varoitettu maksuhäiriömerkinnästä, jos et maksa laskua tai tee maksusuunnitelmaa.

Jos sinulla on vaikeuksia maksaa lasku, yritä sopia laskulle pienempi erä ja lisää maksuaikaa. Voit yrittää sopia laskulle maksusuunnitelman, vaikka lasku olisi siirtynyt jo perintään. Perintä ei aina johda maksuhäiriömerkintään.

Tavallisimmin maksuhäiriömerkinnän saa, kun

  • lasku on vielä perintäkirjeiden jälkeenkin maksamatta ja velkoja hakee laskulle käräjäoikeudesta maksutuomion
  • sinut on todettu ulosotossa varattomaksi tai
  • kulutusluotto, kuten osamaksu, luottokortti tai pikalaina, on ollut maksamatta vähintään 60 päivää alkuperäisestä eräpäivästä.

Lue lisää, milloin maksuhäiriömerkintä tulee.

2. Voiko maksuhäiriömerkinnästä joutua mustalle listalle?

Maksuhäiriömerkinnästä ei joudu mustalle, pimeälle tai muulle epämääräiselle listalle. Maksuhäiriömerkintä ilmoitetaan luottotietorekisteriin, jota ylläpitävät Suomen Asiakastieto Oy ja Dun & Bradstreet Finland Oy. (entinen Bisnode Finland Oy) Luottotietorekisteristä näet, onko sinulla voimassa olevia merkintöjä.

3. Mihin kaikkeen maksuhäiriömerkintä vaikuttaa?

Maksuhäiriömerkintä voi estää uuden sopimuksen, kuten puhelinliittymän tai vuokrasopimuksen, solmimisen. Vanhoihin sopimuksiin merkintä ei yleensä vaikuta.

Maksuhäiriömerkinnän jälkeen on useimmiten vaikea saada uutta lainaa. Se voi olla hyväkin asia. Velkakierre katkeaa, kun vanhoja velkoja ei voi maksaa uudella lainalla.

Kerää maksukyvystäsi positiivista tietoa

Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, voit kerätä omasta rahankäytöstäsi niin sanottua positiivista tietoa. Voit osoittaa esimerkiksi uudelle vuokranantajalle, että olet maksanut aina asumisen kulut ajallaan ja rahasi riittävät vuokranmaksuun. Lue vinkit tähän ja katso tarkempi lista maksuhäiriömerkinnän vaikutuksista.

4. Milloin maksuhäiriömerkintä poistuu?

Maksuhäiriömerkintöjä koskeva laki muuttui 1.12.2022. Maksuhäiriömerkintä on voimassa 2 tai 3 vuotta, ellei velkaa maksa ennen tätä. Maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden kuluttua siitä, kun velka on maksettu ja tieto velan maksusta on saapunut luottotietorekisteriin. Lisätietoa maksuhäiriömerkinnän kestosta

5. Saako kuka tahansa tarkastaa luottotietoni?

Kuka tahansa ei voi käydä katsomassa luottotietojasi. Laki määrää, milloin toisen luottotiedot saa tarkastaa.

Luottotiedot voidaan tarkastaa, kun

  • haet lainaa
  • haet vuokra-asuntoa
  • ostat osamaksulla
  • vaihdat puhelinliittymää tai
  • haet työpaikkaa esimerkiksi rahoitusalalta.

Voit tarkistaa omat luottotietosi kerran vuodessa maksuttomasti luottotietorekisteristä. Lue lisää luottotietojen tarkastamisesta

6. Onko veloille tehtävissä mitään enää maksuhäiriömerkinnän jälkeen?

Velkoja voi järjestellä vielä maksuhäiriömerkinnän jälkeenkin. Maksuhäiriömerkintä ei ole este, jos haluat yhdistää velkasi Takuusäätiön takaamalla pankkilainalla, sosiaalisella luotolla tai haet yksityishenkilön velkajärjestelyä.

7. En ole kertonut maksuhäiriömerkinnästä kenellekään. En edes puolisolleni.

Salailtavat asiat vievät valtavasti energiaa ja vaivaavat mieltä. Yleensä läheiset eivät reagoi maksuhäiriömerkintään vaan siihen, että asia on salattu heiltä. Sinulla on oikeus olla kertomatta merkinnästä, mutta puhuminen helpottaa oloa. Kun läheisesi tietää tilanteestasi, voitte yhdessä etsiä apua.

Moni on kertonut ensimmäistä kertaa maksuhäiriömerkinnästä Velkalinjallamme tai chattimme päivystäjille. Sen jälkeen on voinut saada rohkeutta puhua asiasta myös läheisille.

Kaipaatko vertaistukea?

Liity Takuusäätiön ylläpitämään suljettuun Hallitse rahojasi -Facebook-ryhmään. Ryhmässä voi tehdä julkaisuja anonyymisti, lukea muiden aloittamia keskusteluja ja jutella raha-asioista. Sivuiltamme löydät myös vertaistarinoita.

Oliko sivusta sinulle hyötyä?