Olet täällä

Ajankohtaista

Asuminen ja muut arjen pakolliset menot voivat viedä ison osan tuloista. Tällöin talous voi olla jatkuvasti tiukoilla, vaikka yrittäisi elää niukemmin. Toisaalta rahankäyttö voi livetä käsistä aiempaa helpommin, kun rahasta on tullut näkymättömämpää kortti- ja mobiilimaksamisen myötä.

Silloin kun raha vain tuntuu katoavan jonnekin, kannattaa rahankäyttöä pysähtyä miettimään. Suunnittelemalla ja seuraamalla omaa taloutta voi arjesta saada paremman otteen.

Takuusäätiö varoittaa harhaanjohtavasta markkinoinnista, jossa säätiön nimeä käytetään lainatarjousten markkinoinnissa.

Lainojen yhdistämistä tarjoava yhdistelelainat.fi -niminen nettisivusto mainostaa Googlessa otsikoilla ”Takuusäätiö - Alenna lainakuluja yhdistämällä lainasi” ja ”Takuu Säätiö - yhdistelelainat.fi”.

Takuusäätiö ei toimi kyseisen yrityksen kanssa, eikä yrityksen kautta ole mahdollista hakea esimerkiksi säätiön takausta. Takuusäätiön viralliset sivut ovat osoitteessa www.takuusaatio.fi.

Määräaikaiset työt, työttömyys sekä vaihtelevat tulot haastavat tarkkaan taloudenpitoon. Raha-asioita suunnittelemalla vaikeista tilanteista on kuitenkin helpompi selvitä.

Takauskäsittelijä Disa Palmroos-Aalto työskentelee velallisia auttavassa Takuusäätiössä. Hän kuulee päivittäin tarinoita, miten rahasta ja liian suurista veloista tulee arkea ahdistava ongelma. Jokaisen ihmisen tarina on omanlaisensa, mutta yhtäläisyyksiäkin löytyy.

Takuusäätiön maksuttomaan neuvontanumeroon Velkalinjaan tuli viime vuonna yli 40 000 soittoa. Soitot lisääntyivät edellisestä vuodesta peräti 50 prosenttia.

Ihmiset yrittävät saada apua rahahuoliinsa, mutta palvelut eivät riitä tai kohtaa avuntarvitsijoita. Saadun palautteen perusteella osa Velkalinjalle soittaneista luovuttaa. Vaarana on, ettei apua haeta myöskään muualta. Kolmasosa linjalle päässeistä soittajista ei ole tietoisia kunnan maksuttomasta talous- ja velkavelkaneuvonnasta. Neljä kymmenestä sanoo, ettei halua tai ei ole saanut aikaiseksi hakeutua neuvontaan.

Takuusäätiö on avannut Tukinetiin kaksi kaikille avointa keskusteluryhmää, joissa voit keskustella talous- ja velkaongelmista sekä oman talouden hallinnasta luotettavassa ympäristössä. Keskustelua käydään muiden ryhmäläisten kanssa, joista osalla voi olla kokemusta vastaavista tilanteista. Myös Takuusäätiön työntekijä osallistuu ajoittain keskusteluun.

Onko budjetointi ja kirjanpito tylsää ja vanhanaikaista näpertelyä? Kaikkea muuta! Talouttasi seuraamalla voit lisätä itsetuntemusta, muuttaa elämäntapojasi ja parantaa hyvinvointiasi.

Oman hyvinvoinnin mittaaminen ja seuraaminen erilaisilla sovelluksilla ja testeillä on suosittua. Ohjelmat ja laitteet kertovat unemme laadusta, tunteistamme, stressistämme, askelistamme tai ajankäytöstämme. Jopa geenikartan voi tilata netistä. Monet saavat niistä potkua parempien elämäntapojen opetteluun ja elämänmuutokseen.

Vuosina 2008-2015 toteutetut valtakunnalliset pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmat (PAAVO 1 ja 2) ovat onnistuneet tehokkaasti vähentämään pitkäaikaisasunnottomien määrää. Samalla asunnottomuuden riski koskettaa yhä useampaa pieni- ja keskituloista korkean vuokratason ja kohtuuhintaisten asuntojen puutteen vuoksi erityisesti pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa. Yhden haavoittuvimmista ryhmistä muodostavat pienituloiset yksineläjät. 

Apua saat maksuttomista Pelirajat’on-vertaisryhmistä.

Pelirajat’on-ryhmät on tarkoitettu sinulle, jolla on ongelmia rahapelaamisen kanssa. Ryhmiä on myös läheisille. Ryhmissä saa ymmärrystä saman asian kanssa painivilta ja neuvoja tilanteen käsittelemiseen, arjessa jaksamiseen ja tulevaisuuteen suuntautumiseen.
Ryhmät kokoontuvat kerran viikossa kaksi tuntia kerrallaan yhteensä 10-12 kertaa. Ryhmiä ohjaavat koulutetut vapaaehtoiset vertaiset, joilla on omakohtainen kokemus.

Takuu-Säätiön pienlaina on kohtuuehtoinen rahoitusvaihtoehto pienituloisille. Asiakkaiden lainatarpeet kohdistuvat erityisesti asumisen menoihin ja kodinhankintoihin. Pienlainalla on myös muita myönteisiä vaikutuksia asiakkaiden elämään. Asiakkaat kertovat haastatteluissa pienlainan muun muassa poistaneen huolta ja stressiä, vahvistaneen itsenäisyyttä ja itsetuntoa sekä kannustaneen taloudenhallintaan.

Mielenterveyden keskusliitto, Valtakunnallinen Verso ja Takuu-Säätiö järjestävät yhdessä Voimavaroja arkeen -kurssin. Kurssi tarjoaa tietoa arjen voimavaroista, talousvaikeuksista ja auttavista tahoista.

Ryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran 7.11.2016 ja kokoontumisia on yhteensä 12 kertaa.

Ryhmän tavoitteena on rohkaista asettamaan omaan elämäntilanteeseen liittyviä tavoitteita ja ottamaan askelia niiden suuntaan. Voimavaroja etsitään keskustellen ja vertaistukea mahdollistaen.

Kurssille osallistuminen on maksutonta. Ilmoittautuminen päättyy 17.10.2016.

Takuu-Säätiön Talouspolku-hankkeessa selvitettiin päihdealan ammattilaisten näkemyksiä päihdekuntoutujien velkaongelmien ja taloudenhallintapalveluiden nykytilanteesta. Kyselyyn vastanneiden reilun parinkymmenen päihdealan ammattilaisen mukaan talous- ja velka-asiat tulevat asiakastyössä esille usein. Päihdekuntoutujien ongelmat ovat hyvin monisyisiä ja toisiinsa linkittyviä.

Velka-koulutuspäivä järjestetään tiistaina 27.9.2016 Joensuun tiedepuistolla. Päivän aikana saat käytännön tietoa siitä, miten talous- ja velka-asioita hoidetaan esimerkiksi työhönvalmennuksessa olevan asiakkaan kanssa. Koulutus on tarkoitettu työllisyystoimijoille ja muille kiinnostuneille.

Tervetuloa kuulemaan konkreettisista apuvälineistä ja kehittämään uusia keinoja auttaa!

Ohjelma ja ilmoittautuminen (pdf)

Hallitus hyväksyi kesäkuun alussa Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn toimenpideohjelman vuosille 2016-2019.  Tavoitteena on, että vuoteen 2019 mennessä vähintään 2 500 asunnotonta tai asunnottomuusriskissä olevaa ihmistä saa asunnon. Kohtuuhintaisen asuntotuotannon lisäksi ohjelmassa korostetaan sektorirajat ylittävää yhteistyötä sekä uusien keinojen kehittämistä asumisen ja taloudenhallinnan tueksi.

Sosped säätiön Pelirajat’on etsii uusia vertaisohjaajia. Jos sinulla on kokemusta ongelmallisesta rahapelaamisesta tai läheisenä elämisestä, lähde mukaan tukemaan muita.

Pelirajat’on tarjoaa mielekkään tavan tukea kanssakulkijoita sekä aktiivisen vertaisohjaajien yhteisön, johon kuuluu yli 70 ohjaajaa ympäri Suomea.

Maksuton koulutus alkaa elokuussa. Haku koulutukseen on käynnissä ja viimeinen hakupäivä on sunnuntaina 12.6.

Lue lisää Pelirajat’on nettisivuilta

Velallisia neuvova Velkalinja-puhelin on soinut vuoden alusta jo 12 300 kertaa. Se on lähes puolet koko viime vuoden soitoista ja enemmän kuin koskaan aiemmin. Soittajat kertovat jonottaneensa pitkään, jopa viikkoja päästäkseen läpi. Neuvontaan pääsee noin joka kymmenennellä soittokerralla.

Joulun jälkeen soittoruuhka on yleensä hellittänyt viimeistään maaliskuussa. Nyt soittoja tulee kuitenkin tasaista tahtia neljättä kuukautta. Apua on haettu tavallista enemmän jo viime syksystä alkaen. Velkalinja soi elokuusta joulukuuhun 70 prosenttia enemmän kuin keskimäärin.

Maksuhäiriöisten yksityishenkilöiden määrä on ennätyslukemissa. Lisäksi on vielä suuri joukko talousongelmissa olevia ihmisiä, jotka eivät vielä ole menettäneet luottotietojaan. Velkaongelmien syyt ovat moninaiset, mutta yhtenä olennaisena tekijänä ovat taloudenhallinnan ongelmat. Ongelmien korjaamisesta pitäisi siirtyä vahvemmin ennaltaehkäisyyn.

Takuu-Säätiö on huolissaan luottomarkkinoilla tapahtuvasta kehityksestä. Kesäkuussa 2013 voimaan tullut kuluttajaluottoja koskeva lainmuutos ei ole poistanut kaikkia pikavippeihin liittyviä ongelmia. Tilastokeskuksen mukaan uusien pikavippien keskimääräiset velkamäärät ovat kasvaneet ja takaisinmaksuajat pidentyneet. Lisäksi joustoluotoista ja vertaislainoista on tullut uusi ilmiö pienten pikavippien rinnalle. Niitä markkinoidaan näkyvästi myös järjestelylainoina, joilla voi maksaa pois aikaisemmin otettuja pikavippejä tai muita lainoja.

Voimavaroja arkeen -ryhmä on tarkoitettu mielenterveyden ongelmia ja talousvaikeuksia kohdanneille ihmisille. Ryhmässä jaetaan kokemuksia ja saadaan vertaistukea. Valmennus tarjoaa muun muassa tietoa, mistä talousvaikeuksiin voi saada apua ja eväitä myönteiseen muutokseen omassa elämässä.

Ryhmä kokoontuu Helsingissä kevään aikana kymmenen kertaa 4.4. alkaen ja osallistuminen on maksutonta. Haku valmennukseen on käynnissä ja hakuaika päättyy 15.3.

Valmennuksen järjestää Mielenterveyden keskusliitto yhteistyössä Takuu-Säätiön ja Valtakunnallinen Verso ry:n kanssa.

Nuorten talousosaamista edistävä Mun talous -verkosto järjestää Puhu rahasta -kampanjan 29.2.–6.3. Viikon aikana verkosto kannustaa ihmisiä puhumaan rahasta ja kertomaan oman tarinansa.

Näin voit osallistua:

Suomi on toimittanut taloudellisen kehityksen ja yhteistyön järjestö OECD:lle toimenpideohjelman, jolla suomalaisten taloudellista lukutaitoa lisätään. Finanssialan näkökulmasta kansalaisten taloudellisen lukutaidon kehittäminen on olennainen tekijä tulevaisuuden Suomea rakennettaessa.

Suomi oli Euroopan maiden joukossa pitkään kummajainen, jolla ei ollut kansallista ohjelmaa kansalaistensa taloudellisen lukutaidon kohottamiseen. Nyt taloudenhallinnan neuvottelukunnan OECD:lle toimittama kirje ja siinä esitetyt tavoitteet ovat hyvä alku.

Sivut