Velat

Jotta voisit selviytyä veloistasi, sinun täytyy tietää mihin ja kuinka paljon sinulla on velkaa. Veloista ei ole olemassa yhtä rekisteriä, joten voit joutua selvittämään velkatietojasi useasta eri paikasta. Samoja velkoja voi myös löytyä useammasta eri paikasta, esimerkiksi perintätoimistosta ja ulosotosta.

Aloita tietojen ja tositteiden kerääminen kotoa. Jos velkasi ovat vielä hoidossa tai vasta alkaneet mennä perintään, saatat löytää kaikki tarvittavat tiedot sieltä.

Jos velkatilanteesi on monimutkaisempi, etkä löydä kotoa kaikkia tarvittavia tietoja tai tositteet ovat vanhoja, selvitä velkoja myös suoraan velkojilta, perintätoimistoista, ulosotosta ja luottotietoja ylläpitävistä yrityksistä. Varaa silloin selvittämiseen enemmän aikaa ja kerää tietoja mahdollisimman monesta paikasta.

Listaa velat

Tee itsellesi lista, johon merkitset velat sitä mukaan, kun saat niistä tietoja. Voit käyttää apuna alla olevaa valmista velkalistalomaketta. Ole tarkkana ja vertaa velkojen tietoja keskenään, jotta et merkitse listaan samaa velkaa useamman kerran.

 

Mistä löydät tietoja veloista?

Velkojen selvittäminen

1. Kotoa löytyvät laskut ja tositteet

Kokoa kaikki velkojilta, perimistoimistoilta tai ulosotosta viimeksi saamasi laskut tai maksuhuomautukset, haastehakemukset ja velkasopimukset. Myös pankkitiliotteilta löydät tietoja veloista. Selvitä myös kaikki rästissä olevat laskut, osamaksuvelat ja tililuotot.

2. Velkojen ja perintätoimistojen saldotodistukset

Mieti, mihin saattaisit olla vielä velkaa ja selvitä velkojen euromäärät pyytämällä velkojilta tai perintätoimistoilta saldotodistukset. Näet niistä yhteenvedon veloistasi. Pyydä saldotodistukset niistä veloista, joista kotoa löytyvät tositteet ovat vanhoja tai niistä ei näy paljonko velkaa on tällä hetkellä jäljellä.

Mikäli et tiedä, mihin olet velkaa, niin pyydä todistukset mahdollisimman monelta perintätoimistoilta. Täältä löydät osan Suomessa toimivista perintätoimistoista.

Saldotietoja voi pyytää osalta velkojista myös sähköisiä palveluita käyttämällä, tarkemmat tiedot löytyvät velkojien verkkosivuilta. Esimerkiksi verovelkatodistuksen voit tilata täältä.

Jos sinulla on rikosvelkoja, voit lähettää Oikeusrekisterikeskukselle rikosvahinkotiedustelun/sakkorekisteripyynnön. Oikeusrekisterikeskus perii sakkoja ja valtiolle kuuluvia korvauksia. Lisäksi se perii rikoksentekijältä korvauksia, jotka Valtiokonttori on maksanut hänen puolestaan rikoksen uhrille.

3. Ulosottoasiat-tuloste

Mikäli sinulla on tai on ollut velkoja ulosotossa, pyydä ulosottovirastosta Velallisen ulosottoasiat -tuloste. Tulosteesta näet siellä perinnässä olevien velkojen jäljellä olevat määrät sekä ulosotossa päättyneet asiat. Vireillä olevat ulosottoasiat osasta löydät ne velat, joiden velkamäärät ovat ajan tasalla.

Todistuksen ulosotossa olevista veloista voit tilata oikeushallinnon asiointipalvelusta. Valitse sieltä Velallisen kohdalta ”Velallisen ulosottoasiat -tuloste”. Tai voit tehdä pyynnön myös kirjallisesti tällä lomakkeella.

Vertaa ulosoton tietoja niihin tietoihin, joita sinulla jo on ja merkitse uudet tiedot velkalistaan.

Tulosteen lukeminen voi tuntua hankalalta. Sitä varten olemme tehneet sinulle alla olevan ohjeen.

4. Luottotietorekisteriote

Pyydä vielä Luottotietorekisteriote. Siitä näet viimeisimmät velat, joista on tullut merkintöjä. Tarkista, onko velkalistallasi jo kyseiset velat. Mikäli otteesta löytyy sellaisia velkojien nimiä, joilta et ole vielä saanut todistusta eivätkä ne löydy ulosoton todistuksesta, niin pyydä myös näiltä velkojilta saldotodistukset. Lisää uudet velat velkalistaan.

Luottotietorekisteriotteen saat luottotietoja ylläpitäviltä yrityksiltä, joita ovat Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Finland Oy. Kummassakin on pääosin samat tiedot, mutta toisinaan jokin velka voi näkyä vain toisen yrityksen rekisterissä.

Tilaaminen Bisnode Oy:ltä: lomake tietojen saamiseen maksutta ja tietoa.